verschil tussen hiken en wandelen

Is er een verschil tussen hiken en wandelen?

Het verschil tussen hiken en wandelen. DE vraag die me nogal eens gesteld wordt. Hikenbiken is niet voor niets een blog over hiken en biken (goh), maar toch schrijf ik ook wel eens over wandelen. Maar is er dan echt een daadwerkelijk verschil tussen hiken en wandelen? Goede vraag.

Ja, er zit zeker een verschil tussen deze twee sportieve bezigheden. Waar het precieze verschil dan in zit, vertel ik je graag.

Wat is hiken?

Wat is hiken en wat is wandelen? Als je gezond bent, geen blessures hebt en geen fysieke klachten hebt, dan kun je wandelen. Dat geldt niet per definitie voor hiken. Hiken doe je namelijk niet zo maar. Hiken houdt wat meer in dan wandelen dus. Veel meer. Je hebt een veel betere conditie nodig, je moet enigszins sportief aangelegd zijn en je moet het leuk vinden. Ik ken niemand die hiken haat en tóch vrijwillig de bergen in gaat. Ik ken wél mensen die niet van wandelen houden, maar tóch regelmatig een wandeling maken.

Ook kun je in Nederland niet echt hiken. In Nederland wandel je. Er zijn geen heftige paden, geen ‘off road’ wegen en al helemaal geen hoge bergen. Bij hiken kom je dit allemaal wel tegen. Hiken doe je dus vaak in het buitenland, omdat we dit simpelweg in Nederland gewoon niet kunnen.  

De duur van een hike

Je kunt een mini hike doen van een half uur, maar vaak is een hike ook van langere duur. Ga je bijvoorbeeld hiken in Schotland, Italië of Slovenië, trek dan gerust een gehele uit om te hiken.

De paden

Daarnaast bestaat een hike vaak uit ongebaande paden, in bossen, over bergen of zelfs door stukken water. De bestemming is dus moeilijker te bereiken dan een simpele wandeling. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat wandelen niets voorstelt natuurlijk. Wandelen is heerlijk! Vooral in Brabant (nouja, daar wandel ik voornamelijk, dus vandaar dat ik er meer over weet natuurlijk), maar ook de rest van Nederland heeft mooie, unieke routes.

Maar wandelen kun je dagelijkser doen. Als je thuis de deur uit stapt, kun je ook gewoon een uurtje wandelen over de stoep. Die wandelroute gaat dan (vaak 😉 niet over extreme bergpassen bijvoorbeeld.

Materiaal voor een hike

Hiken doe je vaak ook wel op echt goede hikeschoenen, en niet zo maar op je All Stars. Wandelen kan daarentegen wel weer op je all stars als ze lekker genoeg zitten. Tegelijkertijd zul je de Nijmeegse wandel 4 daagse dan weer niet op je simpele sneakers kunnen doen. Op zoek naar goede tips om hike schoenen te kopen?

Verder kun je natuurlijk ook meerdere dagen en nachten gaan hiken. Je zult dus (normaal gesproken) meer dingen mee moeten nemen. Het kan zelfs zo zijn dat je bijvoorbeeld een tent op je rug zult moeten nemen, om zo ook te kunnen overnachten in de bergen. In Schotland mag je bijvoorbeeld wildkamperen, net zoals in Albanië en Montenegro.

verschil tussen hiken en wandelen

Samenvatting verschil tussen hiken en wandelen

Vooral dus de duur, moeilijkheid en hoogte zorgen voor het verschil tussen hiken en wandelen. Verder maakt het eigenlijk niets uit natuurlijk, zo lang je maar lekker beweegt en buiten bent. Dat is natuurlijk één van de vele voordelen van actief bezig zijn. En als je dan de woorden hiken of wandelen door elkaar gebruikt, zal niemand daar wakker van liggen 🙂

Hike of wandel ze!  

Benieuwd naar de vele hikes (of wandelingen ;)) die ik al gedaan heb?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.