De top van El Teide beklimmen: WAT een spektakel
De top van El Teide beklimmen (of Pico del Teide) moet zeker op je lijstje staan als je naar Tenerife gaat én van hiken houdt. Begin vorige maand (juni 2022) was ik op Tenerife. Eerder had ik als tip gekregen om El Teide in de nacht te beklimmen, zodat je getrakteerd wordt op een fantastische zonsopkomst. Ik zag foto’s en was meteen om. Nu moest ik alleen nog een andere gek verzamelen die dit avontuur met me aan wilde gaan. En dat is gelukt: ik vond er 2.
En gelukkig maar, want El Teide beklimmen in de nacht doe je niet zomaar even. In dit artikel vertel ik je wat je moet weten over de hike naar El Teide, geef ik je tips voor de voorbereiding en lees je meer over El Teide zelf.
De top van Pico del Teide of El Teide beklimmen
Een voorbereiding als je in Tenerife de top van El Teide wil beklimmen is nodig. Zeker als je in de nacht gaat.
El Teide beklimmen kan op 2 manieren: overdag mét permit of in de nacht zonder permit. Wij kozen voor het laatste. Naast deze 2 manieren kun je ook met de kabelbaan omhoog. Vanaf het eindkabelstation op 3.555 meter kun je vervolgens je weg omhoog vervolgen naar de top, mits je een permit geregeld hebt. Deze worden maar 200 per dag uitgegeven. Later in dit artikel lees je meer over de permits voor El Teide.
Ga je El Teide beklimmen? De hike is op te delen in 4 delen:
- De eerste, redelijk vlakke beklimming
- De klim naar Altavista
- De klim naar La Rambleta
- De klim naar de échte top van El Teide
El Teide beklimmen in de nacht
Helemaal aan het begin van de hike naar El Teide vind je een mini parkeerplaats (parkeerplaats Monta Blanca naast de TF-21) waar je – na duizend bochten – je auto kwijt kunt. Let op, wij waren aan de late kant, en hadden bij de desbetreffende parkeerplaats geen plaats meer. We moesten onze gehuurde bus dus 1 kilometer verderop parkeren. Op zich geen probleem, maar het is wel 2 kilometer (heen en terug) extra wandelen. Wij arriveerden rond 03:15 uur. Je start hier vanaf 2.300 meter. Dit is dus NIET bij de kabelbaan.
De eerste, redelijk vlakke beklimming
Vanaf de parkeerplek heb je maar 1 weg omhoog en die is niet te missen, zelfs niet in het pikkedonker. Het eerste gedeelte is vrij vlak en niet moeilijk. Het is wel apart: je wandelt, maar je ziet niets. Normaal gesproken tetter ik een eind in de rondte tijdens het wandelen, maar ja, wat moet je in het holst van de nacht als je niets ziet en vooral de focus op de beklimming hebt?
Ik merkte dat ik heel erg in mijn hoofd ging zitten en regelmatig dacht: waarom doe ik dit?! En als zelfs IK dat denk, nouuuu, dan weet je het wel hoor 😉 Gelukkig kreeg ik er na een uur weer plezier in, want toen begon het echte klimmen ongeveer. En daar houd ik van. Actie in die taxi!
Het eerste gedeelte van de klim is ongeveer 4.5 kilometer (voor ons dus 5.5 vanwege de auto die wat verderop stond). Het tempo kun je hier hooghouden, want je stijgt maar ongeveer 350 meter. Dit stuk is dus goed te doen.
De eerste, donkere, pittige beklimming naar Altavista
Na het vlakke gedeelte zie je de eerste El Teide ‘eieren’ – de grote brokken lava – en beland je op het punt met de richtingaanwijzer. Hier begint de echte klim. Bereid je maar voor. En prijs jezelf gelukkig als je daar in de nacht bent: je ziet namelijk niet welk t*ering eind je omhoog gaat. Als je overdag gaat: succes. Als je ‘s nachts gaat: kijk vooral op de terugweg regelmatig omhoog over je schouder om te zien wat je in godsnaam die paar uren daarvoor gedaan hebt. Ongelofelijk!
Vergeet ook niet om het sterrenstelsel te bewonderen. De melkweg schitterde bij ons ontzettend helder aan de hemel. Genieten! Af en toe rusten moet toch, dus geniet dan maar zoveel mogelijk van de enige letterlijke lichtpuntjes.
Na een tijdje bereik je de eerste berghut Altavista. Eindelijk. Deel 2 van de 4 zit erop.
Hoogteziekte, de eerste zonnestralen en Rambleta
Vanaf Altavista wandel je door. Ook vanaf Altavista is er maar 1 pad omhoog. Ook weer niet te missen dus.
De klim is te doen, maar de hoogte maakt dat je na een tijdje toch net wat vaker rust dan je gewend bent van jezelf. Na een tijdje haalden we een koppel in waar het wat minder lekker ging: 1 van de 2 stond namelijk over te geven. Onderschat hoogteziekte (aanname in dit geval – wie weet hadden ze een kater) niet: het kan je behoorlijk ziek maken.
Ook mijn vriend kreeg aardig wat last van hoofdpijn en duizeligheid vanwege de hoogte, ondanks dat hij súper fit is. Iedereen kan hier dus last van krijgen. Dwing jezelf om meer water te drinken dan gemiddeld, en rust als het nodig is. Gaat je hoofdpijn echt niet weg en maak je je zorgen? Dan helpt het alleen om weer af te dalen.
Hoe hoger we kwamen, hoe ‘later’ het werd (lees; we gingen richting de 06:00 uur) en hoe meer zonnestraaltjes we op de aarde zagen vallen. Letterlijk. De lucht kleurde roze en paars en deze fenomenale kleuren verschenen boven het wolkendek. Fantastisch en fascinerend tegelijk hoe je op een compleet ander hoogtelevel zoiets meemaakt.
Eenmaal aangekomen bij Rambleta weet je dat er nog maar een kort stukje volgt bij het beklimmen van El Teide. Inmiddels ben je gearriveerd op 3.555 meter. Vanaf hier hoef je nog maar 160 meter te klimmen. Dat klinkt weinig, maar het is écht nog een pittig stuk. Gestaag en stap voor stap (en puffend en kreunend, want: zwaar!!) beklommen we de laatste meters richting de El Teide top. Het werd steeds lichter, de lucht kleurde nog feller en mooier en ineens stonden we de top. De wereld ontwaakt, terwijl wij er al 4 uur op hadden zitten. Hikend, puffend, maar vooral genietend zijn we boven gekomen.
Zonsopkomst El Teide: de klim naar de top Pico del Teide
Het was IJS-, maar dan ook IJSKOUD bovenop de top van El Teide, maar mocht de pret niet drukken. Het uitzicht was fenomenaal, met aan de ene kant de zonsopkomst en aan de andere kant de immens grote krater. Het was spectaculair en iedere stap waard. Uit verschillende rotsen komt stoom van de dampende krater waar je opstaat en ruik je de zwavelgeuren.
We maakten foto’s, genoten van het spektakel bovenop en liepen weer naar beneden toen we de kou niet meer hielden. Wat een hike!
Eenmaal bij Rambleta gearriveerd, hebben we even uitgerust en ontbeten. We realiseerden ons dat we nog niet eens gegeten hadden, op ieder 2 koekjes na. Toen we weer enigszins opgeladen waren, werd het tijd voor de terugweg. Doen we wel even, dachten we. Niets was minder waar. Dat hadden we stiekem lichtelijk onderschat.
De terugweg van El Teide
Ik denk dat we op de heenweg af en toe half slapend hebben geklommen. Want op de terugweg hadden we pas door hoe ver en hoe hoog we waren gestegen. Niet normaal. We hadden écht geen idee. Kijkend naar beneden, realiseerden we ons steeds meer wat we allemaal gedaan had. Het was een fantastisch landschap, met lava, brokstukken, bergen en ongelofelijk veel natuurschoon. Onderweg kom je het uitzichtpunt van La Fortaleza tegen, waar je ’s nachts volledig voorbij loopt natuurlijk.
De voet van de berg was nog lang niet in zicht en er leek geen eind aan te komen. De terugweg was verschrikkelijk steil naar beneden, maar goed, dat hadden we natuurlijk ook omhoog gelopen. Sommige stukken gingen letterlijk met handen en voeten. Het werd ook steeds warmer en warmer en na een tijdje hadden we echt 0 zin meer.
Hoe koud het op de top was, zo heet werd op de terugweg. Steeds meer lagen kleding gingen uit en na een tijdje was zelfs de zonnebrand niet meer aan te slepen. Wat een hitte en wat een contrast!
Het landschap was fenomenaal
Ondanks het feit dat het lang duurde, was het wel genieten. We kwamen ogen tekort om te zien waar we liepen. Het duurde alleen lang… Maar je snapt: we hadden geen keus. Het was doorlopen geblazen. Regelmatig maakten we de vergelijking met een Amerikaans national park, dus dat fantastische uitzicht leidde gelukkig regelmatig af.
Na 9 km – enkele reis – hadden we eindelijk onze auto bereikt. Schoenen uit, een koud colaatje zero halen en terugblazen naar huis. WAT een avontuur! In totaal hadden we ruim 18.5 km in onze benen.
El Teide beklimmen: hoogte
De hoogte van El Teide is 3.715 meter. Dit maakt El Teide op Tenerife meteen de hoogste top van heel Spanje. Hoe tof is het als je kunt zeggen dat je die beklommen hebt? En zoals je hierboven las, voel je die hoogte ook wel.
El Teide permit of vergunning of ’s nachts beklimmen
De befaamde El Teide vergunning. Die heb je nodig als je de top van El Teide wil beklimmen. Tenzij…. je El Teide ‘s nachts beklimt.
Hoe werkt dit? Je zorgt dat je ‘s nachts de hike maakt en vóór 09:00 uur ‘s ochtends het kabelbaanstation voorbij bent. Om 09:00 uur begint de kabelbaan namelijk te rollen, wat ook betekent dat de controle begint. Als je ervoor zorgt dat je voor 09:00 uur weg bent bij het station, zal niemand je controleren. Zo kun je alsnog zonder vergunning permit El Teide beklimmen. Top dus! En: véél mooier en beter dan overdag.
Ga jij El Teide beklimmen?
Eerlijk is eerlijk: El Teide beklimmen is niet voor watjes. Zeker niet als je de top ‘s nachts wil beklimmen. Maar als je sportief bent, van hiken houdt en wel in bent voor wat avontuur, dan is het zeker jouw ding.
Belangrijke dingen bij de voorbereiding:
- Zorg voor warme kleding, óók als je denkt dat het allemaal wel meevalt als je ‘s middags in 30 graden aan het zwembad ligt. ‘s Nachts/ ‘s ochtends op de top is het koud. Handschoenen zijn geen overbodige luxe en meerdere lagen al helemaal niet.
- Regel een goede, helder koplamp, het is namelijk pikkedonker als de maan niet schijnt.
- Naast een koplamp zijn al je andere wandelitems ook belangrijk.
- Drink genoeg, ook al heb je niet altijd dorst. Het helpt tegen de hoofdpijn. Dwing jezelf.
- Vertrek op tijd. Beter een kwartier te vroeg, dan een kwartier te laat. En remember: je wil een plekje hebben op de eerste parkeerplaats.
- Vertrek niet TE vroeg. Je wil ook geen 45 minuten op de top wachten. Dat is simpelweg veel te koud.
- Regel op tijd (!) een vergunning voor El Teide als je liever ‘s middags de vulkaan beklimt. Weet wel dat het ontzettend warm is overdag.
- Bekijk het weer. Weet je zeker dat de top van El Teide volledig in de wolken ligt of dat het regent? Overweeg dan om een andere dag uit te kiezen als dat in je tijdsplanning past.
- Zorg voor een auto (op tijd!), want het is niet mogelijk om hier ’s nachts met openbaar vervoer te komen.
Accommodatie op Tenerife
Wil je meer doen dan El Teide beklimmen en ook genieten van al het ander moois dat het eiland te bieden heeft? Een goede en centrale uitvalsbasis is de zuidkant van Tenerife. Dit betreft het zonnigste gedeelte van het eiland. Denk aan plekjes zoals Costa Adeje, Playa de las Américas en Los Cristianos. Dit is overigens ook het drukste gedeelte van het eiland. Als je het mij vraagt, zijn er dus mooiere plekken te vinden.
Een prachtige plek om te verblijven op Tenerife in het zuidoosten is dit appartement inclusief verschrikkelijk mooi uitzicht. Hier zit je enigszins bij de strandjes in de buurt (half uurtje rijden), maar vind je het ook het rustige Tenerife.
Nog aan het oriënteren? Vergelijk dan hier alle accommodaties op Tenerife. Let op: accommodaties op dit eiland zitten snel vol. Heb je een pareltje gevonden? Vastleggen die hap.
Wandelvakantie op Tenerife
Meer wandelen dan alleen de El Teide beklimmen? Dan kun je ook een volledig verzorgde wandelvakantie boeken bij SNP of BookaTrekking.com.
Knap zeg! De foto’s zeggen genoeg, super mooi.
Jaaaa niet normaal hè? Was echt genieten!
Wat mooi! Welk tijd van het jaar hebben jullie deze hike gemaakt?
Het was inderdaad prachtig. Wij waren hier begin juni 🙂