Reisblog beginnen

Jouw 1e reisblog beginnen: how to get started?

Jij wil een reisblog beginnen, maar je weet misschien niet waar je moet starten. Daarom help ik je graag een eind mee op weg. Als je een reisblog wil beginnen, komt er namelijk meer bij kijken, dan enkel af en toe een blog schrijven. Daarom geef ik je graag de basics mee, zodat je weet waar je allemaal op kunt letten. Moeilijk is het in ieder geval niet!

Ik ben mijn reisblog gestart, omdat ik GEK ben op reizen, zoals jij zelf waarschijnlijk ook (anders lees je dit artikel niet). Altijd heeft het al door mij hoofd gespookt om ‘iets met reizen te blijven doen’. Zo ben ik eerder als reisbegeleider met Villavibes mee gegaan, één keer naar Oostenrijk en één keer naar Mallorca. Dat was natuurlijk fantastisch, maar dat smaakte naar meer. Na in Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland, Afrika, het Midden-Oosten en veel in Europa gereisd te hebben, ben ik gewoon begonnen, net als jij straks. Omdat ik zelf helemaal gek ben op hiken, biken, outdoor, avontuur en de bergen, besloot ik er een hike en bike blog van te maken. En zo geschiedde..

Een onderwerp

Het is zo cliché, maar jouw onderwerp is erg belangrijk. Wil jij gaan schrijven over één bepaald continent, één bepaald land, zoals mijn blog over Ethiopië die ik eerder ook begonnen ben, of juist over een bepaalde hobby zoals hiken? Bedenk je goed: hoe specifieker je keuze, hoe minder concurrentie. Hoe breder je onderwerp, hoe meer concurrentie, dus hoe moeilijker het ook is om bijvoorbeeld onderscheidend te zijn ten opzichte van andere blogs. Niets is natuurlijk onmogelijk, maar denk hier wel goed over na. Overigens kun je ook met veel concurrentie natuurlijk nog steeds onderscheidend worden, als je maar unieke en goede content blijft schrijven. Dat is het allerbelangrijkste.

Een webhosting en domeinnaam

Denk ook heel goed na over je domeinnaam. De domeinnaam is je benaming na www. Het is belangrijk dat je domeinnaam allesomvattend is voor jouw website. Stel dat je een website over Ethiopië bedenkt, kun je deze later moeilijk gebruiken voor álle landen in Afrika. Een domeinnaam overzetten is namelijk een hele (technische) klus wat lastig is om zelf te doen. Een goede naam voor je domein is iets wat lekker bekt (denk aan hiken biken ;-)) en wat uit niet al teveel woorden bestaat. Zorg dat je lezers aan je domeinnaam al kunnen zien wat het onderwerp is.

Ik ben mijn reisblog begonnen met Neostrada. Ik heb hiervoor gekozen, omdat de support ontzettend goed is en in het Nederlands is. Toen ik mijn reisblog startte, had ik enorm veel vragen en kreeg ik dingen niet altijd meteen voor elkaar. Neostrada heeft mij regelmatig via de chat, di-rect uit de brand geholpen. Heel fijn!

Daarnaast ga je een webhosting regelen. Een webhosting is in feite de opslagplaats van de inhoud van jouw reisblog. Ik heb deze ook, voor het gemak, afgesloten bij Neostrada. Ik heb er bewust voor gekozen om dit bij elkaar te houden.

WordPress, een thema en een pagebuilder

WordPress

Nadat je jouw domeinnaam en webhosting hebt aangeschaft, kun je WordPress gaan installeren. Als je uiteindelijke doel is om hoger te scoren in Google, is het belangrijk dat je WordPress gebruikt, en geen Wix bijvoorbeeld. WordPress is veel gunstiger qua SEO, heeft een veel hogere laadsnelheid en indexeert veel beter in Google. Dat is positief als je sneller gevonden wil worden binnen de zoekresultaten. Bij een reisblog beginnen, komt dus meer kijken dan je in eerste instantie misschien denkt. Nog nooit gehoord van SEO? Geen zorgen, ik kom er hier onder op terug.

Het fijne aan jouw reisblog beginnen met Neostrada, is dat zij letterlijk stap voor stap uitleggen hoe jij WordPress kunt installeren. Dit is dus voor iedereen mogelijk, ook voor de digibeten onder ons (zoals ik).

Thema

Binnen WordPress kun je verschillende thema’s downloaden: gratis of betaald. Met deze thema’s kun jij je website inrichten, net wat exclusiever dan de standaard thema’s zodra je WordPress installeert.

Pagebuilder

Is werken met codes niet aan jou besteed? Dan kun je ervoor kiezen om jouw reisblog te beginnen met een pagebuilder. Dit betekent dat je dus geen codes hoeft in te voeren, maar met ‘blokken’ jouw website kunt inrichten. Een handige en makkelijke pagebuilder is Elementor. Je kunt hiermee (bijna) álles zelf inrichten en aanpassen. Mijn advies is wel om jezelf eerst te focussen op content schrijven. Daarna kun je je blog altijd nog verfijnen. Binnen Elementor heb je ook weer een gratis (beperkte) versie en een betaalde versie. Uiteraard kun je met de betaalde versie stukken meer dan met de gratis versie, maar dat zal geen verrassing zijn.

beginnen reisblog

Inkomsten creëren met jouw reisblog?

Sommigen bloggers willen enkel een reisblog beginnen om anderen te inspireren, anderen beginnen juist omdat ze er uiteindelijk inkomsten mee willen creëren. En dat kan met een reisblog. Ten eerste kun je natuurlijk betaalde content gaan schrijven. Vaak zie je wel dat je dan al wat meer naamsbekendheid moet hebben. 

Een andere manier om inkomsten met jouw reisblog te verkrijgen, is via affiliate marketing. Affiliate marketing houdt in dat jij een klein percentage verdient, zodra lezers via een linkje op jouw website een product of dienst aanschaffen. Ik schrijf bijvoorbeeld over verschillende soorten wandelvakanties. Dat betekent dat zodra mensen deze reizen via mijn reisblog boeken, ik daar een klein percentage commissie over krijg. 

Zelf heb ik een aantal cursussen gevolgd over affiliate marketing. Voor mij was het namelijk allemaal nieuw. Ik raad je zeker aan om deze cursus direct te volgen, zodra je met jouw blog begint. Het zou zonde zijn om na een aantal maanden jouw reisblog nog aan te moeten passen, terwijl je dat ook meteen had kunnen doen. 

Hoe komt jouw blog in Google terecht?

Natuurlijk geldt dat hoe meer verkeer er naar jouw reisblog komt, hoe meer mensen dus op jouw link kunnen klikken, waardoor jij inkomsten creëert. Daaruit vloeit natuurlijk dan de volgende vraag: hoe trek je meer bezoekers naar jouw reisblog? Dat is misschien nog wel het lastigste van alles. Het internet wordt namelijk groter en groter, en er komen steeds meer (reis)blogs bij. Hoe zorg je er dan voor dat jij hoger binnen de zoekresultaten komt te staan, ten opzichte van andere bloggers? Het antwoord is: SEO. SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands: zoekmachine optimalisatie. 

SEO is iets wat je niet zomaar in één dag leert of doet. Voordat je aan een blog begint, is het belangrijk om keyword onderzoek te doen, zodat je weet of bepaalde artikelen goed zullen ranken en of er veel mensen naar jouw bepaalde onderwerpen zoeken. Bloggen is dus niet ‘zomaar iedere week een artikel schrijven’, tenzij je het natuurlijk alleen maar voor je vrienden en familie doet natuurlijk. Er zijn verschillende manieren om keyword onderzoek te doen, via tools zoals bijvoorbeeld SemRush of Ubersuggest bijvoorbeeld.

Ook hiervoor heb ik een aantal cursussen gedaan, want ook SEO was voor mij weer nieuw. Er is voor mij een hele (online) wereld open gegaan. 

In deze SEO cursus leer jij alles over keyword research, linkbuilding, optimalisatie, DA waarde etc. Zijn dit allemaal onbekende begrippen voor jou? Dan kan ik je aanraden deze cursus te volgen. Deze cursus is namelijk perfect voor beginners en leidt jou door alle stappen heen, zodat je niets mist vanaf het begin. Het is dus zeker aan te raden om ook deze cursus te volgen, zodra je jouw reisblog gaat starten. Het gaat je heel veel tijd kosten om achteraf al je artikelen nog te moeten optimaliseren.

Heb je al wel wat kennis van SEO en wil je deze basiskennis uitbreiden met aanvullende informatie? Dan kun je ook deze uitgebreide Meester in SEO cursus volgen.

Schrijven, schrijven, schrijven (en geduld!)

En dan: schrijven, schrijven, schrijven. Een grote reisblog hebben gaat niet vanzelf. Je hebt geduld nodig. Ga er vooral niet vanuit dat jij binnen één maand duizenden bezoekers naar jouw website trekt. Blijf volhouden, blijf schrijven en zorg ervoor dat je minimaal één keer per week een artikel online zet, zeker in het begin. Probeer dit artikel iedere week op dezelfde tijd te lanceren. Dit kun je gewoon inplannen via WordPress.

Het kan ook zeker helpen om gastblogs te schrijven voor andere reisblogs, zodat jij een backlink krijgt. Dit betekent dus jouw website genoemd wordt op een andere website. Daar houdt Google ook van 😉 Overigens is het aller belangrijkste dat je niet voor Google gaat schrijven, maar voor je echte lezers natuurlijk. Je wil waarde geven aan de bezoekers die jouw blog lezen, anders komen ze ook niet meer terug.

Zo zijn er allerlei tips en tricks die mij geleerd zijn in de cursussen die ik heb gevolgd. Ik kan dit dus zeker aanraden. Begin gewoon met schrijven, lees regelmatig deze tips door en zorg dat er content op je website komt te staan. Je webdesign aanpassen kan altijd nog.

Have fun

Last, but definitely not least: have fun! Jouw reisblog beginnen doe je hopelijk omdat je het gewoon hartstikke leuk vindt om jouw reisherinneringen te delen met anderen. Zo lang je dat plezier vasthoudt, gaat het vast goed komen!

Ook een reisblog beginnen? Laat het me weten, ik denk graag met je mee!

12 reacties op “Jouw 1e reisblog beginnen: how to get started?”

  1. Robin Hendriks

    Hi girl! Super leuk om dit te lezen, dit is zeker een goede lijst met stappen om te beginnen! Thanks for the input! En ook leuk om te lezen hoe het voor jou is begonnen!

    1. Goed om te horen! En inderdaad, het lijken voor bloggers misschien simpele stappen, maar ze zijn zo belangrijk in het begin stadium! 🙂 Let me know als je nog vragen hebt.

    1. Ah leuk om te horen. En inderdaad, het lijken misschien kleine stappen, maar soms zag ik zelf door de bomen het bos niet meer toen ik net startte. Dus ik dacht: laat ik er eens een blog over schrijven! Daar kunnen andere beginners alleen maar van leren.

  2. Leuk om te lezen! Sinds kort ben ik begonnen met mijn reisblog, maar altijd handig om nog zulke blogs en tips van andere reisbloggers te lezen voor meer tips en inspiratie!

  3. Wat een fijne tips om te starten met een reisblog! Duidelijk inzicht in waar je allemaal aan moet denken! Helemaal top! Dankjewel voor het delen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.