Azoren | Pico beklimmen, de hoogste vulkaan van Portugal

Portugal | Pico beklimmen tijdens jouw vakantie op de Azoren

Als je naar Pico eiland gaat, één van de eilanden van de Azoren, mag je het beklimmen van Pico niet overslaan. Waarom niet? Omdat dit hét hoogtepunt is van Pico eiland, omdat de beklimming je het allermooiste uitzicht geeft en omdat de hike je fysiek lekker uitdaagt. Heerlijk toch? In dit artikel lees je alles over Pico beklimmen, het startpunt, de reservering en meer. Veel leesplezier en natuurlijk veel wandelplezier tijdens jouw vakantie op Pico! 

Pico beklimmen Azoren

Over Pico Mountain

Pico Mountain is een vulkaan met een totale hoogte van 2.351 meter. Naast dat dit het hoogste punt is van Pico eiland én de rest van de Azoren is het ook het hoogste punt van heel Portugal. De route bestaat uit de beklimming van de “Piquinho” (“Pico Pequeno” (kleine piek) of “Topo da Montanha” (bergtop). 

Om de top van Pico te bekijken, kun je steeds de webcam checken op spotazores.com. Op deze websites kun je het zicht op verschillende punten van heel de Azoren in de gaten houden. Het is sowieso aan te raden om het weer goed in de gaten te houden en daar het beklimmen van Pico enigszins op af te stemmen. 

Alles wat je moet weten over het beklimmen van Pico Mountain | Azoren

Voor het beklimmen van Pico is een vergunning nodig, zodat het aantal klimmers gereguleerd wordt. Er zijn daarom verschillende shifts waar je uit kunt kiezen. 

  • De nachtshift: van 00.00 tot 08.00: voor de zonsopkomst (dit deden wij)
  • De ochtendshift: van 08.00 tot 12.00: overdag Pico beklimmen
  • De middagshift: van 12.00 tot 18.00: overdag Pico beklimmen
  • De avondshift van 18.00 tot 00.00: om te overnachten op Pico

Per shift worden er 40 wandelaars toegelaten. Via deze website kun je je tijdslot claimen. Een reservering kost €25 per persoon. Wij hebben 3 weken voor onze beklimming de reservering vastgelegd, maar hebben deze op de dag zelf nog gewijzigd. Hoe dat precies zit, leg ik je uit, want het kan goed van pas komen. 

Wij hadden een reservering voor 16 september, de middagshift, omdat we hadden bedacht om rond 16.00 te starten en rond 19.00 bovenop de top klaar te zitten voor de zonsondergang. Nu bleek toen we naar Casa da Montanha belden, dat het niet aan te raden was om na de zonsondergang nog naar beneden te gaan. Alle wandelaars die bijvoorbeeld voor de avondshift gaan, kamperen in de krater. Puur omdat in het donker naar beneden wandelen niet slim is. 

Omdat het weer op 16 september er niet top uitzag, belden we naar Casa da Montanha om te vragen of we onze reservering konden wijzigen. Dat kon niet, omdat er volgens het systeem geen annuleringen waren. Wel konden we ‘s nachts naar Casa da Montanha gaan, omdat er bijna iedere nacht uiteindelijk wél plekken vrij kwamen. Om die reden stonden we om 03.15 uur bij de berghut. We waren de laatste 2 die de berg op konden. Gelukkig maar… 

Casa da Montanha/ Pico’s Mountain House

Je begint en eindigt de beklimming van Pico bij Casa da Montanha, op ongeveer 1.200 meter. Zoals je las, heb je een reservering nodig om de beklimming te doen. Je kunt alleen op het pad komen, door dóór Casa da Montanha te gaan. Het is dus ook niet mogelijk om het pad te omzeilen. 

Bovendien krijg je bij Casa da Montanhe een gps-tracker mee voor je eigen veiligheid en word je geïnstrueerd. Zo word je zonder hikeschoenen niet toegelaten op de berg. Verder zijn een koplamp verplicht (als je ‘s nachts de vulkaan beklimt natuurlijk) en moet iedere hiker 1,5 liter water meenemen. Safety first!

Pico beklimmen: over de hike zelf

De beklimming start en het eerste punt dat je bereikt is de grot Furna Abrigo. Je zult hier in ongeveer 20 minuten zijn. Je leest veel over deze grot, maar eerlijk gezegd vond ik dit niet echt spectaculair. Je komt hier paaltje 2 tegen. Tijdens het beklimmen van Pico Mountain kom je in totaal 47 paaltjes tegen. 

Hoewel het eerste gedeelte van de beklimming compleet donker is, is nog redelijk goed te doen qua ondergrond. Er ligt een soort van pad. Hoe hoger je komt, hoe meer rotsen je tegenkomt. Omhoog is dit nog niet zo’n probleem, maar het dalen is een behoorlijke uitdaging omdat je écht goed moet kijken waar je je voeten neerzet. Het afdalen is allesbehalve relaxt, omdat een uitglijding behoorlijk op de loer ligt. 

De 47 palen reflecteren (zie foto hierboven), dus in het donker is het steeds goed kijken waar je volgende paal staat. Het pad is namelijk niet echt duidelijk (zeker halverwege niet), omdat het vooral uit rotsen, rotsblokken en lavagesteente bestaat. Kom je geen palen tegen? Dan weet je dat je verkeerd zit en dat je om moet draaien totdat je weer je eerdere paal tegenkwam. 

De laatste markering, de 47e paal dus, bevindt zich in de krater en geeft het pad naar de top aan.

De zonsopkomst bij Pico Mountain op de Azoren

Het beklimmen van Pico duurde voor ons zo’n 3.15 uur. Rond 06.45 uur bereikten we de piek van de vulkaan. Toen wij er waren in september 2024, kwam op die dag de zon op om 07.28 uur. Ik raad je écht aan om er minimaal een half uur tot 3 kwartier van tevoren te zijn, omdat de lucht om 06.40 al enigszins begon te kleuren aan de horizon. Vanaf dit moment werd het alleen maar beter, mooier en fantastischer. Check dus altijd de tijd van de zonsopkomst.

Hoewel er een ijzige wind stond op de top van de vulkaan was het genieten in het kwadraat. Het is werkelijk waar magisch om vanaf 2.351 meter de horizon in paarse, oranje en rode kleuren te zien veranderen, waarna de zon steeds meer van zichzelf laat zien. De wolken veranderen mee, de wereld ontwaakt en ineens besef je weer hoe bijzonder Moeder Natuur is. Wauw, wauw, wauw. 

Afdalen van Pico

Pico is het hoogste punt van de Azoren én van Portugal. Leuk en aardig ;), maar dat betekent dus ook dat je deze beklimming nog naar beneden moet. Oftewel: zodra de morgen is gekomen, begint de terugreis. Hoewel het maar 3.8 kilometer is, is het toch best een pittige terugreis, vanwege de ondergrond en het terrein. Zoals ik schreef, is het uitkijken geblazen omdat je makkelijk wegglijdt, óók als je goede hikeschoenen draagt of met wandelstokken loopt. 

Eenmaal beneden aangekomen, meld je je na de hike weer af bij de berghut en lever je je gps-tracker weer in. 

Hoe kom je bij de hike?

Bij Casa da Montanha is een parkeerplek waar je gratis kunt parkeren. Vanuit Madalena is het zo’n 25 minuten rijden. Je kunt ook een taxi boeken vanuit je appartement/hotel. Dit kost €30 per auto. Nadat wij de hike voltooid hadden, belden we onze taxichauffeur weer, zodat hij ons weer kwam ophalen bij de berghut. 

Wij sliepen in Madalena in een heel fijn bed & breakfast, met een uitzicht op zee, een fantastisch lieve host en een prachtige kamer.

Samenvatting Pico beklimmen

  • Duur: 7 uur inclusief pauzes
  • Lengte: 3,8 kilometer heen, 3,8 kilometer terug dus 7,6 kilometer in totaal
  • Hoogteverschil: 1.153 meter

Vakantie op de Azoren

Zonder twijfel was het beklimmen van Pico éen van de hoogtepunten van onze vakantie van de Azoren. Wil jij ook op vakantie naar deze bijzondere eilanden, maar heb je geen zin of tijd om dit allemaal zelf te regelen? Check dan deze bijzondere en actieve reizen van SNP met bestemmingen op meerdere eilanden. Veel wandelplezier!

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram