Oostenrijk | De Peter Habeler Runde: de mooiste huttentocht in Tirol

Peter Habeler Runde in 5 dagen: alles wat je moet weten over deze huttentocht in Oostenrijk

De Peter Habeler Runde: WAT. EEN. FEEST. Deze 5-daagse huttentocht in Oostenrijk móét op je lijstje komen als je een combinatie van de bergtoppen van Zwitserland, de bergwanden van de Dolomieten en de meren van Canada zoekt. De Peter Habeler Runde is een huttentocht van 5 dagen, over toppen en door valleien, over bergpassen en langs meren in de Zillertaler Alpen. Als je op zoek bent naar de highlight van Tirol en niet bang bent voor een beetje avontuur, dan is de Peter Habeler Runde dé huttentocht van Oostenrijk die je zoekt. Bereid je voor op een artikel vol foto’s en véél content.

Algemene informatie over de Peter Habeler Runde in 5 dagen

De Peter Habeler Runde is één van de populairste huttentochten in Oostenrijk. De Peter Habel Runde is officieel een 7-daagse huttentocht, hoewel deze – zeker als je een normale tot goede conditie hebt – ook in 5 dagen te voltooien is. Als je de Peter Habeler Runde in 5 dagen doet, skip je 2 hutten en loop je meer kilometers en hoogtemeters per dag. Bekijk en vergelijk daarom de 2 huttentochten met elkaar en kies zelf voor jouw ideale tocht. Nogmaals, met een gemiddelde conditie is 5 dagen geen onmogelijkheid en zou ik zeker aanraden om dat te doen. Met 7 dagen ben je soms al ruim voor het middaguur bij een volgende hut.

Deze huttentocht in Tirol is een loop en brengt je weer terug naar het beginpunt van de hike. Ideaal dus als je besluit om met de auto te komen, zodat je de auto parkeert bij hetzelfde begin- en eindpunt. Hoewel je ook met de bus bij het startpunt kan komen, is het nog wel een stukje extra lopen naar het eerste bordje dat richting de Geraerhütte wijst. 

Peter Habeler Runde

Niet bestemd voor mensen met hoogtevrees

Wil je de Peter Habeler Runde lopen maar heb je hoogtevrees? Dan raad ik je deze tocht zeker niet aan. Er zitten steile wanden, afgronden en stukken met staalkabels in de hike waar je met hoogtevrees niet blij van wordt. Via SNP of BookaTrekking zijn er genoeg andere hikes te vinden die je wel kunt doen in deze regio.

Waarom de naam Peter Habeler?

Peter Habeler is een bekende naam in Tirol. Hij werd namelijk geboren in Mayrhofen en beklom in 1978 de Mount Everest zonder zuurstof. Niet gek dat zijn naam bekender en bekender werd. Ter ere van zijn 70e verjaardag werd deze 5 of 7-daagse huttentocht in Tirol vernoemd naar zijn naam. Wij hebben Peterke 5 dagen geëerd, maar blijkbaar leeft hij nog gewoon. 😂 Oeps.

Beste seizoen voor een huttentocht in Tirol

De Peter Habeler Runde, en vele andere huttentochten in Tirol, kunnen het best gelopen worden tussen juni en half september. Vóór juni is de kans op sneeuw nog groot en vanaf september ook weer. Dat hebben wij (helaas) ook geweten.. Dat avontuur lees je verderop. De temperaturen in deze periode zijn aangenaam, hoewel je natuurlijk altijd pech kunt hebben. Bereid je daarom al-tijd goed voor als je op huttentocht gaat.

Voorbereiding op een huttentocht

Een huttentocht is niet zomaar een wandeling. In ons geval liepen we 5 dagen met bepakking door de Oostenrijkse Alpen, rondom het Olperergebergte (=onderdeel van Zillertal). Dat betekent dus selectief zijn in je kleding en andere dingen die je meeneemt. Laat je stijltang dus alsjeblieft thuis.

Laagjes, laagjes, laagjes

Dus: neem enkel noodzakelijke kleding mee. Tegelijkertijd wil je genoeg droge en warme kleding meenemen voor als je op hoogte wandelt, maar ook wat lichtere kleding zodra de warme zon doorbreekt. Neem genoeg laagjes mee en vergeet nooit je regenjas in te pakken. Wij waren héél blij dat we de regenjas mee hadden, want we hebben er dankbaar regelmatig gebruik van gemaakt. Vooral op dag 1. Bovendien beschermt het ook redelijk goed tegen wind (en kou).

Douchespullen

In de hutten zijn douches (maximaal 3 minuten) dus slippers, een sneldrogende handdoek en douchegel en/of shampoo heb je ook nodig.

Vertier

Fan van spelletjes? Ook dat is geen overbodige luxe, want op sommige dagen arriveer je al op tijd in de hutten. Wij hadden kaarten, Saboteurs en Clever mee. Altijd leuk! Bekijk hier meer (kleine) spellen die we zelf graag meenemen.

Eten

Het eten is de hutten is bijna altijd erg goed en genoeg. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken. Ook onderweg kom je genoeg hutten tegen waar je kunt lunchen. Brood meenemen met beleg is niet per se nodig, tenzij je geld wil besparen. Je kunt in sommige hutten ook een lunchpakketje samen laten stellen.

Wel is het handig om genoeg repen in te pakken, zodat je tussendoor ook energie bij kunt nemen. Dat heb je in sommige gevallen namelijk echt nodig. Noten of gedroogd fruit zijn ook goede opties en nemen niet al te veel ruimte in.

Accommodatie tijdens de 5-daagse huttentocht

Slapen in hutten klinkt primitief, maar dat valt reuze mee. Er wordt voor je gekookt, je slaapt op matrasjes of in bedden en je kunt er zelfs (enkele minuten) douchen met warm water.

Als je geen zin hebt om alles zelf uit te zoeken, te boeken en te reserveren, raad ik je aan om alles te boeken via Bookatrekking. Je boekt dan op basis van halfpension. Zeker als je geen upgrade van de kamer wil, kan dat goedkoper zijn. Boek je alles zelf? Zorg dan dat je (ruim!) van tevoren reserveert zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zeker in vakantieperiodes.

Oostenrijk: de huttentocht in Tirol – vanaf nu wordt het genieten

Goed, de voorbereiding heb je gelezen. Het is nu tijd om te wandelen. Hoewel.. Het mag geen wandelen genoemd worden. Hiken is een veel betere benaming. Klimmen, klauteren en met handen en voeten te werk gaan, zijn aan de orde van de dag. Hiermee wil ik niet zeggen dat deze huttentocht niet voor iedereen weggelegd is, maar je hebt wel iets van ervaring nodig om de tocht met een goed gevoel te volbrengen. Hier lees je meer over het verschil tussen wandelen en hiken.

Dag 1 van de Peter Habeler Runde, vanuit Turistenraster naar Geraerhütte

Vanuit Ehrwald reden we optimistisch (en heel vroeg) richting het vertrekpunt van de Peter Habeler Runde. Volgens alle weersvoorspellingen zou het een regenachtige dag worden, maar in de ochtend zou het droog zijn. Niets bleek minder waar. We hebben het vertrek een uur uitgesteld in onze auto, maar het leek wachten tot we een ons wogen. Toch maar vertrokken dus. In de stromende regen.

Parkeren voor de Peter Habeler Runde kan op twee plekken, bij het Turistenraster of bij de Nockeralm. Parkeren is gratis.

Peter Habeler Runde Oostenrijk
Hoe Oostenrijks wil je het hebben? Dit is het startpunt net na de parkeerplaats.

Rustig opwarmen op dag 1

Dag 1 is de makkelijkste dag van alle dagen van de huttentocht. Hoewel de dag enkel bestaat uit klimmen en bijna 1000 hoogtemeters, valt het toch mee omdat het niet steil omhoog gaat. Ons zicht was helemaal in de wolken, dus het enige wat we zagen was het zigzagpad waar we op liepen. Vanuit de vallei trek je volledig de bergen in, waar de Geraerhütte de eerste overnachtingshut is. Met toegewezen tafels en in een gedeelde kamer vormde dit onze eerste hut. Rond 13:00 hebben we geluncht, een kannetje wijn besteld en de spelletjes tevoorschijn gehaald. Gelukkig werden we later bij het diner getrakteerd op een fantastische zonsondergang toen het opklaarde.

We kwamen hier al meerdere mensen van SNP of Bookatrekking tegen die de georganiseerde tour hadden gedaan. Melden en aanschuiven maar 😉

Peter Habeler Runde Oostenrijk dag 1 Geraerhutte
Het klaarde ’s avonds 5 minuten op tijdens de zonsondergang

Dag 2 van de Peter Habeler Runde van Geraerhütte naar Tuxerjochhaus

Zo bewolkt als het gisteren was, zo prachtig was het de ochtend erop toen de horizon roze en oranje kleurde bij zonsopkomst. Mijn dag kon toen al niet meer stuk. Om half 8 vertrokken we richting de volgende hut, met een mooie dag in het verschiet. Zie de foto hieronder voor de zonsopkomst:

Na een kleine klim, gingen we bij het eerste bordje steil naar beneden het dal in. (Overigens kun je hier ook een andere route volgen blijkbaar). Wankelend over stenen en door de rivier volgde na de flinke daling later weer een stijging. Dit patroon herhaalde zich: flink dalen en weer flink klimmen. Na een tijdje zagen we op de kaart dat we de meeste hoogtemeters gehad hadden en kwam het einde in zicht.

De Tuxerjochhaus doemde op en een overheerlijke erwtensoep in combinatie met een Weizen vulden onze energie weer aan. Na een goed avondmaal en nog een kannetje wijn, viel de avond. In de ‘gezellige’ slaaphut lagen we met 8 mensen naast elkaar op kleine, dunne matrasjes. Van slapen kwam weinig terecht. Achja, dat hoort er ook bij.

Dag 3 van de Peter Habeler Runde van Tuxerjochhaus naar Friesenberghaus

Dag 3 is de moeilijkste dag. De dag ervoor werden we gewaarschuwd voor sneeuw op de pas. De pas ligt op ongeveer 2900 meter. Heen schijnt prima te lukken, maar de pas naar beneden is het een technisch stuk, en gevaarlijk zodra het besneeuwd is.

We besloten om eerst naar een eerdere hut op de kaart te lopen die op de route lag naar de pas en daar te informeren. Die hut bleek al gesloten. Dan maar bellen naar het Friesenberghaus. Ze gaven aan dat getrainde hikers het wel aan konden. Daar scharen we onszelf wel onder, dus hop, de pas op. Vol enthousiasme begonnen we, totdat het meer en meer begon te sneeuwen. Hier had niemand op gerekend. Na een tijdje werden de paden onbegaanbaar, glad en verloren we zelfs de rood met witte markeringen. We belandden op een stuk waar we 100% in de mist zaten en zagen geen hand voor ogen meer. Het hiken werd enorm tricky en we vertrouwden het niet meer.

Peter Habeler Runde dag 3
Hier zagen we nog enigszins een pad, totdat het écht begon te sneeuwen

Ieder nadeel heeft zijn voordeel: op naar de Schlegeis Stausee

Met pijn in ons hart besloten we daarom terug te keren. Glibberend en glijdend draaiden we om, ondanks het feit dat we nog maar 600 meter en 100 hoogtemeters hoefden. Veiligheid boven alles.

In de zomer zul je hier (weinig tot) geen last van hebben en het komt niet vaak voor, maar helaas moesten wij dus helemaal teruglopen naar Tuxer Fernerhaus. Vanuit daar pakten we de kabelbaan naar beneden en moesten we via Mayrhofen en twee bussen naar het Schlegeis Stausee om de route weer op te pakken. Even flink balen, want voor je gevoel ben je even helemaal uit de huttentocht (en weer in de bewoonde wereld). Maar hey, niets aan te doen. Toen wij bij de Schlegeis Stausee uitstapten, kwam het euforische gevoel direct weer op.

Peter Habeler Runde dag 3
De Schlegeis Stausee was een aangename verrassing

Wát een uitzicht, ongelofelijk. Even waanden we ons helemaal in Canada. Vol positieve energie trokken we weer de bergen in. Een klim van 2 uur stond ons nog te wachten, voordat we weer bij de volgende hut aankwamen. Het prachtige uitzicht dat we de hele route hadden, trok volledig dicht net 25 meter voordat we bij de hut kwamen. Timing.

Met bijna 1900 hoogtemeters (normaal gesproken een paar honderd minder) en meer dan 15 kilometer in de benen was deze hut precies wat we nodig hadden. Weizen, een súper goed diner en schnaps.

We doken vroeg ons bed in, want – alsof we nog niet genoeg zouden klimmen – de wekker stond om 05:55 voor een mooie zonsopkomst vanaf een berg niet ver van de hut.

Dag 4 van de Peter Habeler Runde van Friesenberghaus naar Pfitscherjochhaus (in Italië)

Hoe pijnlijk opstaan in Nederland om 05:55 kan zijn, zo makkelijk gaat het in de bergen. Vol adrenaline sprongen we uit bed om met koplamp en al naar buiten te gaan. De koplamp kon gauw de tas in, want de maan verlichtte het pad prachtig. Zonder ontbijt, glibberend over sommige stukken ijs, klommen we omhoog.

Peter habeler Runde huttentocht
De zonsopkomst bij Petersköpfel

Een ijzige wind vergezelde ons, maar dat kon ons niets meer schelen toen de lucht langzaamaan rood kleurde. De zon was in zicht. Eenmaal op de top was het verkleumen tot en met, maar dat is veel minder erg met onderstaand uitzicht. Wauw. Wat een begin van de dag.

De zonsopkomst bij Petersköpfel

De highlight(s) van de huttentocht

Na het beste ontbijt tot nu toe, liepen we (eindelijk!) in aangename temperaturen richting de mooiste uitzichten van de Peter Habeler Runde. Dag 4 is echt dé highlight van de huttentocht in het Zillertal. Iedere bocht wordt het zicht op de Schlegeis Stausee beter en beter. Het meer steekt af tegen de bergen met besneeuwde toppen en als je denkt dat het niet beter kan, wordt het dat iedere keer tóch weer. Het is genieten, genieten en nog meer genieten. Natuurlijk doet het weer ook veel.

DE befaamde brug bij de Olpererhütte

Als je de Peter Habeler Runde in 7 dagen doet, slaap je bij de Olpererhütte. Een hut naast de befaamde brug op een extreem mooie locatie (zie foto bovenaan dit artikel). Vergeet hier zeker niet te lunchen, want het eten is uitmuntend. Vanaf de Olpererhütte begint een taai rotsenpad richting de volgende hut. Dag 4 is een lange dag, en helaas ben je bij de Olpererhütte nog niet over de helft van de kilometers. Gelukkig is het met goed weer en goed gezelschap geen straf om 15 kilometers te hiken.

Peter habeler Runde huttentocht
Vlakbij de Olpererhütte

Pfitserjochhaus: de fijnste en mooiste hut van allemaal

Het Pfitserjochhaus ligt, wederom, op een locatie waar je u tegen zegt. Net over de grens, in Italië, vind je de laatste hut. Hoewel, onze kamer leek meer op een simpele hotelkamer en was luxer dan de nachten daarvoor.

Aangezien we steeds dezelfde hikers tegenkwamen in de hutten of onderweg, kenden we elkaar inmiddels redelijk goed. We hebben afwisselend ook samengelopen. In de laatste hut besloten we dat er maar eens flink geproost moest worden op Peter Habeler. Vele Weizen en schnaps later, sloten we de avond af.

Peter habeler Runde huttentocht
Uitzicht vanaf de hut van dag 4

Dag 5 van de Peter Habeler Runde van Pfitscherjochhaus terug naar de auto

Dag 5 is een lange, taaie dag. Je hebt al veel kilometers in de benen en daar komen er vandaag nog ongeveer 18 bij. Ook hoogtemeters worden je niet bespaard. Zorg er dus voor dat je zonder een kater (oeps, mij niet gelukt) de bergen weer intrekt vandaag.

Het bonkende hoofd verdwijnt gelukkig snel genoeg in de ijle berglucht en binnen no time zit ik er weer helemaal in. De uitzichten worden niet minder, zelfs hier in Italië niet. De klimmetjes voelen anders (lees: zwaarder!) dan op de eerste paar dagen, maar dat is natuurlijk niet gek. Bij de Europahütte (de hut waar je de laatste nacht slaapt als je 7 dagen loopt) heb je bijna (!) alle hoogtemeters gehad. Grootvader en grootmoeder, eigenaren van deze primitieve hut, toverden een heerlijke lunch tevoorschijn, zodat we daarna weer vol energie de laatste klim konden volbrengen.

Peter habeler Runde huttentocht 5 dagen
Het uitzicht net na de Europahütte

Na al het klimmen, is het nog 1300 meter dalen. Heel veel dalen, helemaal tot de auto. De laatste dag brengt nog veel afwisseling met zich mee en ondanks de moeë benen, blijft het genieten. Na meerdere watervallen en weides komt de auto weer in zicht. Moegestreden en voldaan zit de Peter Habeler huttentocht erop. WAT een avontuur. Een avontuur dat ik het liefst nog een keer over doe.

Statistieken van de 5-daagse huttentocht per dag

Totale afstand: 59.1 kilometer om precies te zijn

Dag 1

  • Klimmen: 1000 meter
  • Dalen: 25 meter
  • Uren hiken: 3 uur
  • Afstand: 7.69 km

Dag 2

  • Klimmen: 850 meter
  • Dalen: 870 meter
  • Uren hiken: 4:18 uur
  • Afstand: 9.73 km

Dag 3

  • Klimmen: 980 meter
  • Dalen: 710 meter
  • Uren hiken: 4:15 uur
  • Afstand: 10 km

Dag 4

  • Klimmen: 350 meter
  • Dalen: 450 meter
  • Uren hiken: 4:40 uur
  • Afstand: 14 km

Dag 5

  • Klimmen: 980 meter
  • Dalen: 1300 meter
  • Uren hiken: 5 uur
  • Afstand: 17.7 km

Voorbereiding voor de Peter Habeler Runde en jouw vakantie naar Oostenrijk

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus:

Georganiseerde huttentocht voor de Peter Habeler Runde in 5 dagen

Als je besluit om de Peter Habeler Runde in Oostenrijk te lopen, zul je de meeste informatie vinden over de 7 dagen. Als je de ronde in 5 dagen wil doen, kun je dus bovenstaande route doen en dezelfde hutten boeken, met als ‘gevaar’ dat enkele hutten vol zijn. Dat betekent dat je óf je planning om moet gooien (en dus bv. langer moet lopen) of dat je op een hele andere dag moet vertrekken. Geen zin in dat gedoe? Dan raad ik je aan om de Peter Habeler Runde georganiseerd te doen. Je doet precies hetzelfde, maar hoeft niet alles zelf te boeken. Scheelt jou weer gepuzzel hopelijk. De 2 beste opties zijn SNP of BookaTrekking.com. Hier vind je nog andere ideeën voor mooie, andere huttentochten in Oostenrijk.

PS Leg je huttentocht via SNP of Book a Trekking zo snel mogelijk vast, want ik heb nu al meerdere berichten ontvangen dat de Peter Habeler Runde huttentocht in de zomer al héél snel volgeboekt is.

Peter habeler Runde huttentocht 5 dagen

Meer avonturen over Oostenrijk lezen?


Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram

Lees ook

Zomer in Ehrwald: wat te doen?

Zomer in Ehrwald: wat te doen?

Wandelen rondom en in Ehrwald in de zomer Ga je op vakantie naar Oostenrijk, in de zomer, en ben je op zoek naar een fijne wandelbestemming? Pak dan...

2 Reacties

  1. Rick

    Een van de allerleukste huttentochten!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

Het zal je niet verbazen dat reizen en hiken mijn allergrootste hobby’s zijn. Ik inspireer je daarom graag en neem je mee met mijn avonturen.

Liefs, Kristel

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
LinkedIn
Instagram