mountainbike tips schakelen

Mountainbike & schakelen: wanneer moet ik schakelen op een mountainbike?

Mountainbike & schakelen: ben jij sinds kort aan het mountainbike en wil je weten wanneer je moet schakelen? In de wintermaanden is er niets leuker om over te stappen van de wielrenfiets naar de mountainbike. Alle sportieve fietsen zijn tegenwoordig uitgerust met versnellingen en ze komen in alle soorten en varianten. Als je voor het eerst op een mountainbike stapt, kunnen al deze versnellingen nogal overweldigend zijn. Maar het goed gebruiken van deze versnellingen kan je rit een stuk makkelijker en – niet onbelangrijk – leuker maken. Voordat je op de mountainbike stapt, lees dan zeker even deze tips door!

Leren schakelen op de mountainbike

Voordat je op de mountainbike stapt is het belangrijk dat je je schakelsysteem leert kennen. De verschillende merken werken met verschillende soorten shifters. In de meeste gevallen moet je de linkershifter gebruiken om de voorste versnellingen te wisselen en de rechtershifter om de achterste versnellingen te gebruiken. 

De meeste mountainbike modellen hebben twee of drie kettingbladen aan de voorkant en tussen de 6 en 12 versnellingen aan de achterkant (cassette). Een uitzondering is als je een mountainbike hebt met één kettingblad vooraan, dit komt steeds vaker voor bij nieuwere modellen. Doordat er minder kettingbladen aan de voorkant zit, is een verandering meer merkbaar. 

Hoe kleiner het kettingblad, hoe makkelijker je fietst. Begin je aan je mountainbike rondje? Zoek even een rustige weg uit en speel met je schakelaars, zodat je merkt hoe ze werken. Wat je zult merken is dat je tijdens het fietsen, 90% van de tijd alleen de versnellingen aan achterkant zult gebruiken. Om soepeler te schakelen, blijf je licht trappen tijdens het schakelen. Achteruit trappen maakt het moeilijker. 

mountainbike schakelen

Timing

De volgende tip over mountainbiken en schakelen heeft alles te maken met het moment. Het juiste moment van schakelen uitkiezen, kan je rit een stuk makkelijker en comfortabeler maken. Naar een kleinere versnelling wisselen, doe je wanneer je een heuvel op rijdt of als je wind tegen hebt. Een grotere versnelling kies je juist wanneer je in een afdaling zit of als je de wind in de rug hebt. 

Belangrijk met het schakelen, is dat je vooruit scant en weet wat er aan komt. Als je een heuvel op rijdt en je moet nog schakelen, ben je te laat. Als je dan teveel kracht zet op de pedalen of je kunt niet meer trappen, is er een grote kans dat je ketting eraf vliegt of dat je omvalt. Scan dus de omgeving, kijk vooruit en zorg dat je met je vingers klaar zit om te schakelen. 

Ketting onder spanning houden 

Een schuine ketting hoor je direct, omdat je een ratelend geluid zult horen. Om te voorkomen dat je ketting schuin gaat liggen, is het belangrijk dat je voorste kettingblad niet op de zwaarste versnellingen ligt en je achterste kettingblad niet op de lichtste ligt.

Wat je zult merken als je dat wel doet, is dat de ketting er schuin op ligt. Op deze manier treedt er meer slijtage op van deze onderdelen. Door de ketting onder spanning te houden, kun je voorkomen dat je ketting van het kettingblad af valt. Dit gebeurt meestal bij het schakelen aan de voorkant of wanneer je onder te veel druk schakelt. Daarom is het zo belangrijk dat je schakelt voordat je aan een klim begint. Als schakelen toch noodzakelijk is, kun je het beste het tempo even terugbrengen, rustig schakelen en daarna weer kracht zetten om de heuvel op te gaan. Een erg belangrijke tip betreft mountainbiken en schakelen dus!

Bepalen van versnellingen

Ben jij op zoek naar een tweedehands of een nieuwe mountainbike en twijfel je over het aantal versnellingen dat past? De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest rondom het aantal versnellingen. SRAM en Shimano hebben enkele, dubbele en drievoudige crankstellen. Daarnaast zijn er ook maximaal 11 tandwielen op de cassette en levert dit in theorie 22 versnellingen op. Er zijn mountainbikes met varianten van 11 versnellingen (1 kettingblad) tot 19 versnellingen (3 kettingbladen). 

Om te bepalen hoeveel versnellingen bij jou passen moet je bedenken op welk terrein je het merendeel van je ritten rijdt. Hoe extremer de verschillen op het terrein, hoe groter je bereik. Daarom is voor het rijden in de bergen erg belangrijk dat je een groot bereik aan versnellingen hebt. Rijd jij voornamelijk op vlak terrein in Nederland dan zijn de nieuwe varianten van 11 versnellingen zeker erg comfortabel om mee te rijden. Deze vallen vaker in het hoger prijssegment, dus het is zeker belangrijk om te bedenken waar jij waarde aan hecht. Laat je ook zeker eens informeren door een specialist in een fietsenzaak. 

Meer weten omtrent het kopen van een mountainbike?

Mountainbiken wordt een stuk leuker als jij deze tips rondom schakelen goed onder de knie hebt. Heb jij veel geleerd van deze tips voor het mountainbiken en schakelen? Wil je meer nieuwe tips omtrent het kopen van een nieuwe mountainbike? Lees dan onze blog over het kopen van een nieuwe mountainbike!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.