Mooie wandelroutes in Brabant

Benieuwd naar 7 mooie wandelroutes in Brabant?

Ben jij op zoek naar mooie wandelroutes in Brabant? Lees dan snel verder, want wij laten jou graag de pareltjes van onze provincie zien. Want laten we eerlijk zijn, door deze tweede intelligente lockdown hangen we van wandeldates aan elkaar. Buiten zijn is namelijk nog één van de weinige dingen die we nog wel mogen, dus vandaar dat we je graag allerlei mooie wandelroutes in Brabant laten zien. 

# 1 – Mastbos in Breda 

Wij zijn fan van het Mastbos. We hadden ons voorgenomen om dit lijstje in willekeurige volgorde te schrijven, maar stiekem komt het Mastbos echt op één. Je vraagt je misschien af waarom, maar die vraag is voor ons makkelijk te beantwoorden. Dit oude bos ligt dicht tegen de stad aan, waardoor je je ineens in deze bosrijke omgeving bevindt. Ook is het geen uitzondering dat je wilde dieren zult spotten en is de omgeving heel divers. Je kunt er meerdere vennen vinden, er loopt een vlonder pad door de heide en bomenkenners zullen veel verschillende bomen en plantsoorten herkennen hier. Je hebt stukken bos die wat meer open zijn, maar je kunt ook tussen wat meer dicht begroeide stukken lopen. 

Tip van ons: ga rond zonsondergang naar het Vlonderpad. Dit is de gele route. Parkeerplaats bij de Oude Postbaan

Als je in het Mastbos wil gaan wandelen, kun je je auto op meerdere plekken parkeren. Als je één van de vier aangegeven routes gaat volgen, is het het makkelijkste om je auto te parkeren bij Café de Kogelvanger. Vanaf hier kun je vier mooie wandelroutes starten, namelijk de snuffelroute van 4 kilometer (blauwe route), het boswachterpad van 7 kilometer (gele route), de historische route van 8.6 kilometer (paarse route) en het kabouterpad van ongeveer 1.5 uur. Ook heeft Café de Kogelvanger een video gemaakt met een drone. Na het zien van dit filmpje, staat jouw eerst volgende wandeling waarschijnlijk gepland in het Mastbos.

# 2 – Loonse en Drunense Duinen in Drunen

Deze mag natuurlijk niet ontbreken, en we denken dat de meerderheid al wel enkele mooie wandelroutes in Brabant hier heeft gelopen. De mooiste route die je kunt lopen is de Roestelberg wandelroute, waarbij je het startpunt kunt vinden bij Café Roestelberg. De route is niet super lang, 5.5 kilometer, maar wel ontzettend mooi. Je begint je route in het stuifzand. Wist jij trouwens dat dit Nationale Park één van de grootste levende stuifzandgebieden in Europa is? Alleen al om deze reden is het bezoek waard. Ook kun je oude overblijfselen van loopgraven én bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog vinden op deze route. En mocht jij van plan zijn om dit gebied in augustus of september te bezoeken, dan heb je helemaal geluk. De heide staat dan namelijk volledig in bloei, waardoor jij je in een paarse heidense omgeving waant. Nederland saai? Echt niet! 

Naast deze mooie wandelroute Roestelberg, kun je ook de volgende routes volgen: de Kapucijnenberg route van een kleine 4 kilometer, de Historische Plantloon route van 4.5 kilometer, de Rustende Jager route van 2 kilometer, de Zwarte Berg route van 4.3 kilometer (ook een aanrader! Start vanaf Herberg de Drie Linden) of de Bosch en Duin route, van ongeveer net zo een afstand. De keuze is dus reuze. Vergeet ook niet het uitkijkpunt Bosch & Duin mee te pakken als je in de buurt bent. Dit is een korte route van ongeveer 1 kilometer, ook toegankelijk met een rolstoel omdat dit een verhard pad is. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een prachtig panorama viewpoint over de stuifzandvlakte.

# 3 – Oisterwijkse Bossen en Vennen in Oisterwijk

Dit is een plekje wat minder bekend is dan de Loonse en Drunense Duinen. En juist om deze reden brengen we dit graag bij jou onder de aandacht, het is er namelijk prachtig! Vooral de 14 vennen wandeling is één van de mooie wandelroutes in Brabant die je eigenlijk niet mag missen. Deze route is net geen 10 kilometer en brengt je, zoals de naam al doet vermoeden, langs de vennen door dit gehele natuurgebied.

Het is een afwisselende route door bossen, heide en langs water. Om deze route te wandelen, rijd je naar het Bezoekerscentrum in de Oisterwijkse Bossen en Vennen (Van Tienhovenlaan 4, 5062, SK Oisterwijk). Vanaf hier start je bij café Groot Speijck en volg je de blauwe pijlen op de palen. Blijf goed opletten, want op sommige punten/kruisingen, is het goed zoeken naar de pijlen. We zullen eerlijk toegeven dat wij een aantal keer zijn fout gelopen, maar dat mocht de pret niet drukken. Uiteindelijk hebben we alle vennen gezien en hebben we ontzettend genoten van dit mooie stukje natuur in Brabant. Het leuke aan deze route is dat je op veel plekken kunt lezen hoe de vennen aan hun naam komen, en hoe ze ontstaan zijn. Recreatief en informatief dus.

# 4 – Landgoed Huis ter Heide in de Moer

Een verborgen parel kun je deze plek wel noemen. Naast prachtig wandelen, kun je hier ook de Schotse Hooglanders tegenkomen. Huis ter Heide is een waterrijke omgeving, in een oase van rust. In dit gebied kun je kiezen uit 5 mooie routes, namelijk de route richting het Leikeven (4.5 kilometer), de officiële wandelroute Landgoed Huis ter Heide (5 kilometer), de langste Vennen route van 8 km, een route van 6.3 km die Zuid Huis heet en tot slot een kleine ronde van 2.5 langs een explosief verleden. Deze start vanaf Kaatsheuvel in plaats van Tilburg. Let er op dat alle routes die in Tilburg starten, vanaf een andere parkeerplaats starten.

Wij zijn onze route gestart bij parkeerplaats Spinderpad – Galgeneindsetraat en hebben de groene route van 8 kilometer gelopen. Bij deze route loop je langs alle vennen, heb je een grote kans om de Schotse Hooglanders tegen te komen en zul je je verbazen over de schoonheid van dit gebied. Als extra kers op de taart, besloten wij om hier de zonsopgang te kijken. Om kart voor zeven stond onze wekker en om iets voor acht wandelden wij in een ongelofelijke mooi winterwonderland, met opkomende zon. Ook hebben we reeën en ruim dertig Schotse hooglanders getroffen. De hele wandeling hebben we ons verbaasd over hoe mooi en rustig het hier was. We hebben heerlijk door de sneeuw gelopen en genoten van alle bevroren vennen, de vergezichten, het heldere weer en de rust. Als je dit plekje nog niet bezocht hebt, zou ik dit snel op je Nederlandse bucketlist zetten. Dit is wat onze betreft namelijk één van de mooie wandelroutes in Brabant.

# 5 – Galder, bij Breda

Begint het op te vallen dat één van ons vlakbij Breda woont? Galder ligt namelijk ook dichtbij Breda. Deze ronde om de Galderse meren kan qua diversiteit misschien niet tippen aan bovenstaande opties, want eigenlijk is het ‘maar’ een ronde om het Galderse Meer, maar nergens zul jij zulke perfecte zonsopkomsten of zonsondergangen zien als hier. In een ronde van 4 kilometer loop je rondom het Galderse Meer en zie je het meer van alle kanten. Vanaf iedere parkeerplek bij de Galderse Meren kun je de auto parkeren om vervolgens je route te starten. Er is ook een ronde van 13 kilometer te vinden, waarbij je om de Galderse Meren loopt en nog een lus mee pakt door het tegenovergelegen bos.

We weten dat een foto meer zegt dan 1000 woorden, dus we laten de foto’s het werk doen:

# 6 – Boswachterij Dorst

Zodra het sneeuwt, is ieder plekje mooi toch? Zo ook het gebied rondom de Duiventoren in Boswachterij Dorst. Dit uitgestrekte bosgebied bevindt zich tussen Rijen, Oosterhout, Teteringen en Dorst. Als je dit gehele gebied wil zien, kun je kiezen voor een wandeling van bijna 13 kilometer. Met deze route loop je langs de befaamde Duiventoren, langs vennen, zandverstuivingen en een stukje over de heide. Een fijne, afwisselende route door dit onbekende stukje Brabant dus. Het voordeel daarvan is dat het erg rustig is.

mooie wandelroutes in brabant

# 7 – De Flaestoren in Esbeek

We noemden de zonsopkomst en zonsondergang bij het Galder, maar vanaf deze uitkijktoren heb je ook een mooie spot gevonden om beide spektakels te aanschouwen. Rondom deze uitkijktoren kun je een route van bijna 13 kilometer wandelen, rondom de Flaes, rondom het Goor (het moeras) en over de Neterselse heide. Het startpunt kun je vinden bij Herberg In Den Bockenreyder. Een vrij lang gedeelte van de wandelroute gaat over het asfalt, maar dat maakt de route niet minder mooi. Wil jij na jouw wandeling de 24 meter hoge toren beklimmen? Neem dan een euro muntje mee. De toren is namelijk beneden afgesloten met een draaideur. 

Ken jij nog andere mooie wandelroutes in Brabant?

Het zal je vast niet verbazen dat wij het liefst ieder weekend deze mooie wandelroutes in Brabant lopen. Toch zijn we ook altijd op zoek naar nieuwe wandelingen. Daarom zijn we benieuwd naar jouw favoriete route! Vul jij ons lijstje aan?

Overnachten?

Wil jij 100% genieten, 2 of 3 dagen genieten van de mooie wandelroutes in Brabant, of gewoon helemaal tot rust komen?

4 reacties op “Benieuwd naar 7 mooie wandelroutes in Brabant?”

  1. Cor van der Velden

    Het Galder, moet zijn Galder. Galder bestaat uit meer dan alleen de Galderse meren. Ik ben er geboren en heb er laatst een route gelopen van zo’n 13 km. Daarbij loop je rondom de Galderse meren en vervolgens het tegenovergelegen bos in met het Ganzenven en de Galderse Beek. De paden lopen langs de bosrand met uitzicht op weilanden en het beekdal. Verderop loop je verder via zandpaden, tussen de weilanden door naar het dorp Galder met zijn St.Jacobskapel uit 1468. Vervolgens loop je langs de oude Galderseweg met zijn kinderkoppen en een langgevelboerderij uit 1872 naar het Markdal. Een prachtig natuurgebied door het dal van de beek de Mark. Dit pad voert je tevens naar de Belgische grens .Opnieuw aangekomen in Galder zie je een oud café (Moskes) op de grens met het Belgische Meersel Dreef . Je kunt ook de grens oversteken om verderop bij het trappistenklooster een pauze in te lassen. Verder lopend via een zandpad kom je op het Noordelijkste puntje van België (De Paal). Onlnags te zien geweest bij het tv programma reizen Waes.
    Daarna sla je een (aangelegd) natuurpad in die loopt van de Kerzelseweg naar de Ballemanseweg en je door weilanden en kleine bosjes voert. Na het oversteken van de Ballemanseweg loop je weer via een ander natuurpad door natuurgebied “de Balleman” die je ook weer langs weilanden en bosjes terug naar de Galders Meren voert.
    PS: De route starten in de zomer op de Galders Meren is geen best plan. Druk en het is betaald parkeren. Je kunt de route dan beter starten in het dorp Galder zelf bij de parkeerplaats bij de St. Jacobskapel. GPX route beschikbaar…………….

    1. Hoi Cor, wat leuk om je reactie te lezen! Ik ga het stukje van Galder meteen aanpassen. Wij lopen er meestal rondom, zonder het stuk richting Belgie te pakken, maar dat gaan we zeker doen. Ik loop normaal gesproken nooit met GPS, maar dat is zo te lezen toch wel de moeite waard. Dank je wel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.