Digital nomad worden reizen

Wat moet je meenemen als je gaat hiken?

Wat moet je meenemen als je gaat hiken? Onderstaande 10 dingen zijn essentieel en mag je niet missen. Als je deze dingen mee neemt, dan gaat het helemaal goed komen met jouw hike. 

1. Je telefoon (áltijd meenemen als je gaat hiken)

Het is erg voor de hand liggend, maar neem altijd je telefoon mee. Ten eerste wil je natuurlijk mooie foto’s vastleggen, en ten tweede kan het wel eens je redder in nood zijn als je verdwaalt. Apps zoals maps.me zijn echt onmisbaar als je in de bergen bent. En als je denkt dat deze app de kleine weggetjes niet kent, dan heb je het mis. Zelfs in de meest afgelegen delen helpt maps.me jou verder. 

2. Een goede dagrugzak

Ook weer zo voor de hand liggend, maar ó zo belangrijk. Een goede dagrugzak, is iets wat je zeker mee moet nemen als je gaat hiken. Zorg er voor dat de rugzak groot genoeg is, dat hij goed bij jouw lichaam past en dat je ‘m af kunt stellen. Ik vind het altijd fijn om genoeg zij-, voor- en binnenzakken te hebben, zodat je overal je spullen kwijt kunt.

Vaak zit er bij de goede rugzakken al wel een regenhoes onderin, maar als die er niet bij zit, koop er dan los één bij. Er is niets zo vervelend als al jouw spullen nat regenen. Op zoek naar een nieuwe (dag)rugzak? Lees dan hier waar je nog meer op moet letten, zodat je jij de perfecte rugzak scoort.

3. Goede hikeschoenen

Ze zijn onmisbaar: goede hike schoenen. Ik heb mijn hike schoenen 7 jaar geleden bij de Decathlon gekocht, en je hoort mensen wel eens zeggen dat je daar je ‘echt hike spullen’ niet kunt kopen. Niets is minder waar! Deze schoenen zitten – nog steeds – als gegoten en heb ik nog nooit één blaar gehad. Ik heb ze gedragen in de regen, in de sneeuw, door rivieren, met hitte, en nog steeds zijn het mijn favo schoenen aller tijden.

Belangrijk is de wat hogere schoenen aan te schaffen, zodat je wat stabieler loopt. Het is natuurlijk wel afhankelijk van de soort hikes die je doet. Als je in Nederland loopt, kan ik me voorstellen dat lage hike schoenen ook voldoen natuurlijk. Mocht je het wat ruigere landschap opzoeken, dan volstaan hoge hike schoenen echt beter. Lees dit blog als je op zoekt naar meer tips.

Let bij het kopen van de hike schoenen ook goed op de grip, de veters, en laat je vooral ook adviseren in de winkel. Wees niet te bang om geld uit te geven, want de investering in goede wandelschoenen is het dubbel en dwars waard. En als je dan goede wandelschoenen gekocht hebt, koop dan ook fijne hike sokken. Een onmisbare combinatie. 

Huttentocht Dolomieten

4. Laagjes

Laagjes, laagjes, laagjes. Het is het code woord voor als je gaat hiken. Trek niet je dikste winterjas, maar neem laagjes mee. Het kan ‘s ochtends voor de zonsopkomst, of op hoge hoogte nog wel eens fris zijn. Dan is het natuurlijk fijn om je laagjes aan te hebben, zodat je deze uit kan doen als je langzaam aan opwarmt.

Persoonlijk vind ik het fijn om in leggings te lopen, omdat deze super snel drogen. Dat geldt natuurlijk ook voor afritsbroeken, aangezien ze voor het hiken gemaakt zijn. Vergeet ook nooit je regenjack, want ook hier geldt: nat regenen is niet fijn als je in de bergen bent. Op de website van Vrijbuiter kun jij alle soorten wandelkleding vinden die je nodig hebt.

5. Water(fles)

Uiteraard mag je nooit vertrekken zonder water. En het fijnste is om te lopen met een navulbare waterfles, zodat je ook eventueel water uit de bergen kunt drinken als dat nodig is. Natuurlijk is een navulbare waterfles ook véél beter voor het milieu dan iedere dag een nieuwe fles kopen. Mocht je ook helemaal safe willen zitten met je water, kun je er ook altijd voor kiezen om waterzuiveringstabletten of waterdruppels mee te nemen. Zo kun je altijd en overal water drinken, nadat je deze tabletten in jouw water hebt gedaan. 

6. EHBO kitje

Je weet natuurlijk nooit wat er gebeurd, dus je kunt maar beter goed voorbereid zijn. Neem een klein EHBO kitje mee, zodat je kunt handelen als er wat (kleins) gebeurt. 

7. Zonnebrand

Als je gaat hiken, ben je hoger in de bergen, dus dichter bij de zon. Vergis je hier niet in, en smeer meerdere keren per dag om zo je huid goed te beschermen. Vaak zie je na een dag hiken veel rode tomaten van de berg afkomen. Voorkom dit en zorg goed voor je huid. Een zonnebril kan ook fijn zijn, zodat je niet de hele dag met je ogen hoeft te knijpen. Dit hoeft trouwens niet per se tegen de zon te zijn. Het kan namelijk ook zo zijn dat de sneeuw heel fel is. Op de website van reisartikelen vind je alles wat je nodig hebt om je te kunnen beschermen tegen de zon.

8. Eten

Ook al ga je maar één dag hiken, neem altijd genoeg eten mee. Je weet nooit of je er onverwachts nog een lus aan wil pakken, of dat je verkeerd loopt. Bij de meeste hikes komt je nog wel hutten tegen waar wat kunt eten, maar je kunt zelf beter teveel eten bij je hebben dan te weinig. Naast je lunch, zijn noten, gedroogd fruit of repen goede dingen om mee te nemen. Dit is licht en heel voedzaam. Ook snoepjes zou ik altijd meenemen, gewoon, voor de lekker

9. Powerbank

Als je een meerdaagse hike gaat doen, en je weet niet zeker of je stroom gaat hebben in je hut, of je gaat kamperen, neem dan een powerbank mee. Zorg ook dat deze is opgeladen uiteraard. Als je flink hebt genavigeerd, kan het zo maar zijn dat je telefoon (bijna) leeg is de volgende dag. Dit wil je natuurlijk voorkomen, omdat je ook op dag 2 (en 3 of 4) nog mooie kiekjes wil schieten en wil navigeren als je het even niet meer weet. 

10. Selfiestick

You hate it or you love it! Ik moet toegeven, ik ben één van de haters, maar tóch gaat ie de laatste tijd wel mee. Wij hiken vaak op afgelegen plekken, waar je amper anderen tegenkomt. Ik vind het dan zo zonde om geen foto’s te hebben, waar we samen op staan. Dus vandaar de selfiestick. Onze laatste selfiestick is zelfs een tripod, zodat we geen portretfoto’s hebben, maar ‘echte’ foto’s. 

Dit zijn wel de belangrijkste dingen die je moet meenemen als je gaat hiken. Natuurlijk kun je de lijst altijd aanvullen, maar met deze items gaat jouw hike sowieso slagen. 

Ga jij deze dingen meenemen als je gaat hiken?

Wat moet je meenemen als je gaat hiken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.