Hiken bij Veliki Kabal

Wandelen in Kroatië, Veliki Kabal, 2 dingen die je NIET moet doen

Wil jij gaan wandelen in Kroatië, maar weet je nog niet waar? Ben je op zoek naar een niet al te toeristische attractie en bevind je je in Split? Bekijk de mogelijkheden van Veliki Kabal eens. Deze top ligt in het Mosor gebergte. Je kunt het Mosor gebergte vinden in de Dinarische Alpen. De top van Veliki Kabal is 1.339 meter. Het Mosor gebergte zelf heeft een lengte van 25 kilometer. 

Eerder schreef ik al een blog over wandelen in Split, waarin ik meedere hikes heb besproken. Omdat ik graag de details van Veliki Kabal deel, zodat jij zonder zorgen kunt gaan wandelen, leg ik hieronder uitgebreid uit waar je aan moet denken en hoe je hier terecht komt. Maar eigenlijk leg ik vooral uit wat je níet moet doen. 

Wandelen in Kroatië

Wandelen in Kroatië: het startpunt van Veliki Kabal

Als je gaat wandelen in Kroatië, is het handig om een huurauto te huren. Je kunt trouwens ook met de bus. Vanaf Split ga je naar het startpunt van de hike. Wij hadden een auto, dus reden naar de parkeerplaats in het dorpje Gornje Sitno. Onze fout: wij reden naar Sitno Gornje, wat precies aan de andere kant van Split lag. We vertrokken rond 7 uur in de auto, maar verloren al 40 minuten deze ochtend doordat we deze fout maakten. Oeps! Vanaf Split is het startpunt, mits je goed rijdt, ongeveer 20 minuten rijden.

Gornje Sitno is het dus. Zo lang je de slingerweg volgt naar boven, kom je uiteindelijk bij een bushalte uit. Daar ga je naar links, en rijd je vanzelf de parkeerplek op. Toen wij er waren in juli, was de parkeerplaats helemaal leeg. Dat lag aan de hitte gokten wij. Want ja, wie gaat er nu hiken tijdens een hittegolf?! Wij dus.. En dat hebben we geweten..

Hittegolf in Split

Hier kwam dus fout twee. We hadden drie flessen water van 1.5 liter gekocht. We lieten één fles in de auto liggen. Waarom? Geen idee. Die twee flessen water (en één kleintje) waren veel, maar dan ook écht veel te weinig. Ik kom hier later nog op terug (tromgeroffel ;-))

Stop 1: Umberto Girometta

Vanaf de parkeerplaats is er maar één weg omhoog, dus dat valt niet te missen. Je volgt de route met witte stippen, omringd door rode verf. Deze stippen volg je de hele route. Na ongeveer drie kwartier hiken, kwamen we bij de eerste hut aan, genaamd Umberto Girometta. Op zaterdagen schijnt de hut open te zijn en kun je ‘eten wat de pot schaft’ met de locals. Wij waren er op een vrijdag. De hut was dus gesloten. 

Klein detail om aan te geven hoe warm het was: 38 graden gaf de thermometer, terwijl het pas 09:45 uur was.

Op naar de top: Veliki Kabal op 1.339 meter

Vanaf deze stop gingen we beslissen of we door wilden lopen, of toch terug vanwege de hitte. We vroegen ons oprecht af of het wel verantwoord was om door te wandelen in deze sauna temperaturen. Toch besloten om gewoon door te lopen richting de top. 2 Uur en 15 minuten te gaan. 

Het eerste gedeelte van de hike is niet al te steil, en gaat alleen maar naar rechts, verder van de top af. We vroegen ons een paar keer af of dit wel de bedoeling was, omdat we maar weinig klommen in absolute hoogtemeters. De top was ook steeds verder weg te zien. Toch besloten we om door te lopen, want via de app maps.me leken we nog steeds op de goede weg te zitten en we kwamen ook nog steeds bordjes tegen. Overigens is deze app sowieso een aanrader, wij kunnen echt niet meer zonder.

Hoe verder we liepen, hoe meer extreem grote spinnenwebben we tegen kwamen. Het werd zelfs zo erg, dat degene die voorop liep, met een grote tak alle spinnenwebben verwijderde. Ik ben blij dat niemand ons gezien heeft, want het zag er vrij debiel uit kan ik je zeggen. Avontuurlijk was het dan weer wel, want het was lang geleden dat ik zulke grote, dikke spinnen heb gezien. Bah.

 

 

Na een tijdje door de bush, kwamen we op rotsen aan, waar we letterlijk met handen en voeten omhoog moesten lopen. Ondanks de stippen die nog steeds goed stonden aangegeven, twijfelde ik soms toch of dit wel de bedoeling was. Leuk was het wel! Klimmen en klauteren, met een uitzicht dat steeds mooier werd. Na flink zweten in de zon, kwamen we uiteindelijk op de top van Veliki Kabal aan, waar we een ontzettend mooi uitzicht hadden over Split, de Dalmatische eilanden en het binnenland van Kroatië We zeiden meteen: ‘We willen véél meer gaan wandelen in Kroatië!’


Meteen vergaten we de spinnen, de hitte en het gezweet. Het 360 graden uitzicht maakte direct alles goed. Zulke momenten zijn precies de dingen waar ik voor leef. Het was genieten! 

Na een geïmproviseerde lunch vervolgden we onze route naar beneden, die vrij direct redelijk steil naar beneden liep. We liepen dus niet dezelfde weg terug. Dit wisten we overigens niet van tevoren, want we vroegen ons af waarom we heenweg niet via deze route gelopen zijn. Dit leek namelijk een stuk korter, en veel logischer qua richting. Het voordeel nu was dat we een ‘loop’ liepen, dus meer afwisseling. 

De hut kwam gelukkig alweer in zicht, die we dit keer van de andere kant benaderden. 

Na een tijdje werd het zo verschrikkelijk warm en moesten we zo zuinig met ons water doen, dat we steeds minder tegen elkaar begonnen te praten. Klein inschattingsfoutje met het water gemaakt dus. 

Veliki Kabel hoogte, wandelen in Kroatië
Wandelen in Kroatië: Veliki Kabal: 1.339 meter

 

We versnelden onze pas om zo snel mogelijk bij de auto te komen. Eenmaal aangekomen bij de auto, klokten we ongeveer kokend water naar binnen, maar dat kon ons niets meer schelen. De auto had namelijk de hele dag in de extreme hitte gestaan, waardoor het water lekker opgewarmd was tot theewater temperatuur. Tja, je moet wat als je per se wil wandelen in Kroatië met een hittegolf..

Gehavend, uitgedroogd en helemaal op, ploften we na zes uur hiken in de auto terug naar Split. Wat een hitte, wat een avontuur, maar dit was het waard. Zonder te hiken op een weekend weg, voelt een weekend namelijk niet compleet. Veliki Kabal: CHECK!

Andere dingen die je kunt doen naast wandelen in Kroatië

Wil je meer wandelen in Kroatië? Of juist wat anders doen? In mijn eerdere artikel schreef ik over fietsen of wandelen in Split, plus gaf ik wat tips voor andere activiteiten. Of heb je Kroatië al helemaal gezien en ben je op zoek naar andere hikes binnen Europa?

Samenvatting

– Veliki Kabal ligt op 1.339 meter 

– Je bent ongeveer zes uur onderweg exclusief rijden naar het startpunt

– Je start bij Gornje Sitno (typ dit letterlijk in als je met de auto gaat!)

– Neem genoeg water mee. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar dit is zo belangrijk. Naast water, kun je nog aan deze dingen denken die je mee kunt nemen als je gaat hiken

Tips voor Kroatië

– Boek hier jouw vlucht naar Kroatië

Huur een auto

– Schaf hier jouw reisgids aan

Boek hier een georganiseerde wandelreis bij de Dalmatische kust of een fietsvakantie aan de Dalmatische kust.

Meer blogs?

10 reacties op “Wandelen in Kroatië, Veliki Kabal, 2 dingen die je NIET moet doen”

  1. Super leuk geschreven weer! Herkenbaar ook wel, toen wij de Fitz Roy beklommen dachten wij ook met 2 flesjes water genoeg te hebben. Het maakt wel dat je de terugweg sneller hiked dan je voor ogen had he? 😉

    1. Haha, stom hè! En dat terwijl we toch al vaak genoeg gewandeld hebben 😉 Ik heb trouwens de Fitz Roy opgezocht, wauw, en die komt meteen op mijn bucketlist voor als we in Patagonië zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.