Deze gastblog is geschreven door Wouter Nijland
Op een regenachtige dag in april (2022) was het zover. Samen met mijn broer Sam besloot ik om vanuit Nederland naar Luxemburg te fietsen. We waren wel gewend om fietsvakanties te doen, maar de route naar Luxemburg was nieuw voor ons. We besloten om de tocht over drie etappes van gemiddeld 80 kilometer te spreiden. In deze blog neem ik jullie mee in onze eerste etappe; met de fiets door de Belgische Ardennen.
Van Zuid-Limburg (Nederland) naar Aken (Duitsland) (18 km)
Vanuit Zuid-Limburg was het 18 kilometer fietsen tot Aken. We waren al bekend met deze stad, maar zagen nogmaals hoe mooi het is. Vooral de Aachener Dom, Elisenbrunnen en het stadhuis moet je gezien hebben. Houd er wel rekening mee dat het stadscentrum in een dal ligt. Als je nog tientallen kilometers voor de boeg hebt, wil je je benen natuurlijk zo lang mogelijk fris houden.
Aken (Duitsland) – Eupen (België) (22 km)
De 22 kilometer van Aken naar Eupen was grotendeels vlak. De route varieerde van uitgestrekte landschappen tot stedelijke gebieden. Het was fijn om na de beklimming in Aken even lekker kilometers te maken. We hadden namelijk nog ruim 40 kilometer te gaan tot het eindpunt Malmedy.
Eupen (België) – Signaal van Botrange (België) (24 km)
Na Eupen stond het zwaarste deel van de tocht op ons te wachten. Het Signaal van Botrange – het hoogste punt van de Belgische Ardennen – ligt op 694 meter hoogte. In eerste instantie leek dit ons een leuke uitdaging, maar na de eerste kilometers veranderde dat al snel. We fietsten dwars door de Belgische Ardennen met zware tassen, tegenwind en harde regen. Toen kregen we ook nog een grote tegenslag…
Einde fietspad
Na 8 kilometer was het fietspad afgesloten, waardoor we met de fiets aan de hand verder moesten. Lopend door het bos gingen de uren snel voorbij, terwijl de kilometers heel langzaam minder werden. We moesten echt even strijden en doorzetten.
Signaal van Botrange (België) – Malmedy (België) (16 km)
Eenmaal bij het hoogste punt van België aangekomen, hadden we een heerlijk genietmoment. Niet alleen doordat we de klim eindelijk hadden voltooid, maar ook vanwege het prachtige uitzicht over de bossen. Nu was het alleen nog 16 kilometer afdalen tot Malmedy.
Ultiem genieten
Elke kilometer werd onze glimlach groter. Na al die langzame, zware kilometers voelt het geweldig om zo makkelijk vooruit te gaan. Binnen 50 minuten kwamen we aan in Malmedy. We werden ontzettend warm ontvangen bij het hotel!
Met de fiets door de Belgische Ardennen; doen of niet?
Op basis van ons verhaal twijfel je misschien om door de Belgische Ardennen te fietsen. Toch hadden we dit avontuur absoluut niet willen missen. Bij tegenslagen is het even moeilijk, maar dat maakt de beloning extra lekker. Bovendien fietsten we door regen, harde wind en op reguliere fietsen. Als je het voor jezelf aangenamer wilt maken, kun je altijd de weersvoorspellingen checken en op een E-bike fietsen. Zolang je je avontuur op je persoonlijke wensen afstemt, is het voor iedereen geschikt.
Wat dacht je van een verzorgde fietsvakantie?
Voor avonturiers is een fietstocht door de Belgische Ardennen een mooie ervaring. Fiets je graag wat meer ontspannen? Kies dan voor een verzorgde fietsvakantie. Hierbij zorgt een professionele reisorganisatie voor het vervoer van je bagage, fietsvriendelijke hotels en de mooiste routes. Een verzorgde fietsvakantie in Europa is een combinatie van avontuur, ontspanning en gezonde beweging.
Dit artikel is geschreven door gastblogger Wouter Nijland, fietsfanaat eerste klas. Wil jij ook een gastblog schrijven over een fantastische hike, fietsreis of iets anders tofs wat mijn reisblog kan gebruiken? Ik hoor het graag.
0 reacties