5 tips voor fietsen in de winter

Of dat je nu stug door blijft wielrennen in de winter, of liever op de mountainbike stapt, aan de kou ontkomen we niet. Fietsen in de winter is ook fantastisch. Door je goed aan te kleden met de juiste materialen is het zelfs ooit nog fijner als in de zomer door de frisse buitenlucht. En zo’n heerlijke rit tijdens een koude (droge) winterdag, is vaak ook wel mijn favoriete ritjes. Met deze tips wordt het een stuk aantrekkelijker om te gaan fietsen in de winter.

Winddicht

Ben je niet zo’n held in de kou? Erg belangrijk voor tijdens de lange duurritten is kleden met laagjes. Door jezelf te kleden met goede thermo lagen, kun je ervoor zorgen dat je warm blijft. Winddichte jasjes zullen ervoor zorgen dat je veel van de kou opvangt. Door je hieronder met laagjes aan te kleden, kun je dit jasje ook goed aan in de zomer tijdens de wat koelere zomeravonden. Een wind- en waterdichte broek houd je ook zeker warm. Dat maakt het al een stuk makkelijker om de deur uit te gaan.

Warme handen & voeten

Tijdens een mountainbike ritje die ik eerder deze winter deed had ik al last van koude voeten. Het had flink gevroren die nacht en het was ijskoud. Wat enorm helpt voor deze koude voeten zijn overschoenen. Ze beschermen je tegen de kou en natte voeten. Overschoenen zijn er in verschillende uitvoeringen, voor de koude koude wintermaanden of de natte zomeravonden.

Deze koude voeten kun je ook goedkoper oplossen door plastic zakjes om je voeten te dragen of aluminium folie. Door het dragen van warme thermo sokken houd je je voeten ook warmer. Je handen vangen flink wat wind en regen tijdens het fietsen. Doordat je ze niet heel intensief gebruikt, kunnen je handen erg koud worden. Investeer in een goed paar winter handschoenen of draag twee laagjes over elkaar.

tipswinterfietsen

Ass-saver

Een ass-saver, ook wel een spatbord. Cross je graag met je mountainbike of gravelfiets door de plassen, dan kan een ass-saver letterlijk een redder in nood zijn. Ook op een wielrenfiets kunnen deze goede van toepassing komen. Het houdt je warm tijdens het fietsen maar zorgt er ook nog voor dat je kleding schoon en droogt blijft. Door een voor- en achter spatbord te installeren kan je jezelf al goed beschermen tegen de kou. Een van mijn beste tips om het warm te houden tijdens het fietsen in de winter.

Accessoires

Veel warmte verlaat je lichaam via je hoofd en dus is het belangrijk om je hoofd warm te houden als het koud is. Door het dragen van een petje, een haarband of een dunne muts onder je helm houd je veel warmte vast. Daarnaast zal je veel warmte vast houden als je iets rond je nek draagt. Een kol of een buff zorgt voor nog meer warmte. Door het werken met verschillende laagjes kun je tijdens ritjes waar je het te warm krijgt ook gemakkelijk een laag uittrekken.

Val op tijdens het fietsen

Door het rijden met goede verlichting voel ik me altijd een stuk zekerder op de fiets. Als je in het donker fietst, zul je ervoor moeten zorgen dat je goed opvalt. Zeker op de wegen waar je het pad deelt met auto’s. Met slecht weer kan het daarnaast nog gevaarlijker zijn door slecht zicht. Doordat ik tijdens het fietsen in de avonden wel andere paden kies als tijdens het daglicht, weet ik waar ik uitkom. Na verschillende koplampen te hebben uitgeprobeerd ben ik enorm tevreden met mijn laatste investering, een koplamp van Gloworm. Het is een investering, maar met 1700 lumen weet ik zeker dat ik genoeg kan zie en net zo belangrijk: dat tegenliggers mij zien !

tips winter fietsen

Nog meer tips voor fietsen in de winter?

Met deze tips houd jij het zeker warm tijdens het fietsen in de winter. Wat doe jij om jezelf warm te houden? Of rijd je liever in de zomer?

Als jij deze winter voor het eerst op de mountainbike stapt, hebben wij nog wat tips voor je verzameld!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.