El Teide beklimmen Tenerife top

Tenerife | El Teide beklimmen voor de meest spectaculaire zonsopkomst ever

El Teide beklimmen: WAT een spektakel

El Teide beklimmen moet zeker op je lijstje staan als je naar Tenerife gaat én van hiken houdt. Begin vorige maand (juni 2022) was ik op Tenerife. Eerder had ik als tip gekregen om El Teide in de nacht te beklimmen, zodat je getrakteerd wordt op een fantastische zonsopkomst. Ik zag foto’s en was meteen om. Nu moest ik alleen nog een andere gek verzamelen die dit avontuur met me aan wilde gaan. En dat is gelukt: ik vond er 2. 

En gelukkig maar, want El Teide beklimmen in de nacht doe je niet zomaar even. In dit artikel vertel ik je wat je moet weten over de hike naar El Teide, geef ik je tips voor de voorbereiding en lees je meer over El Teide zelf. 

El Teide hike wandeling Tenerife
De krater bij de El Teide hike

El Teide beklimmen

Een voorbereiding als je El Teide wil beklimmen is nodig. Zeker als je in de nacht gaat. 

El Teide beklimmen kan op 2 manieren: overdag mét permit of in de nacht zonder permit. Wij kozen voor het laatste. Naast deze 2 manieren kun je ook met de kabelbaan omhoog. Vanaf het eindkabelstation op 3.555 meter kun je vervolgens je weg omhoog vervolgen naar de top, mits je een permit geregeld hebt. Deze worden maar 200 per dag uitgegeven. Hieronder lees je meer over de permits voor de vulkaan. 

Ga je El Teide beklimmen, dan is deze hike op te delen in 4 delen:

  • De eerste, redelijk vlakke beklimming
  • De klim naar Altavista
  • De klim naar La Rambleta
  • De klim naar de échte top

El Teide beklimmen in de nacht

Helemaal aan het begin van de hike naar El Teide vind je een mini parkeerplaats (parkeerplaats Monta Blanca naast de TF-21) waar je – na duizend bochten – je auto kwijt kunt. Let op, wij waren aan de late kant, en hadden bij de desbetreffende parkeerplaats geen plaats meer. We moesten onze bus dus 1 kilometer verderop parkeren. Op zich geen probleem, maar het is wel 2 kilometer extra wandelen. Wij arriveerden rond 03:15 uur. Je start hier vanaf 2.300 meter. Dit is dus NIET bij de kabelbaan.

De eerste, redelijk vlakke beklimming

Vanaf de parkeerplek heb je maar 1 weg omhoog en die is niet te missen, zelfs niet in het pikkedonker. Het eerste gedeelte is vrij vlak en niet moeilijk. Het is wel apart: je wandelt, maar je ziet niets. Normaal gesproken tetter ik een eind in de rondte tijdens het wandelen, maar ja, wat moet je in het holst van de nacht als je niets ziet?

Ik merkte dat ik heel erg in mijn hoofd ging zitten en regelmatig dacht: waarom doe ik dit?! En als zelfs IK dat denk, nouuuu, dan weet je het wel hoor 😉 Gelukkig kreeg ik er na een uur weer plezier in, want toen begon het geklim ongeveer. En daar houd ik van. Actie in die taxi!

Het eerste gedeelte van de klim is ongeveer 4.5 kilometer (voor ons dus 5.5 vanwege de auto die wat verderop stond). Het tempo kun je hier hooghouden, want je stijgt maar ongeveer 350 meter. Dit stuk is dus goed te doen. 

El Teide
De beginstuk van de El Teide beklimming is prachtig, in het daglicht 😉

De eerste, donkere, pittige klim: naar Altavista

Na het vlakke gedeelte zie je de eerste El Teide ‘eieren’ – de grote brokken lava – en beland je op het punt met de richtingaanwijzer. Hier begint de echte klim. Bereid je maar voor. En prijs jezelf gelukkig als je daar in de nacht bent: je ziet namelijk niet welk t*ering eind je omhoog gaat. Als je overdag gaat: succes. Als je ‘s nachts gaat: kijk vooral op de terugweg regelmatig omhoog om te zien wat je in godsnaam die paar uren daarvoor gedaan hebt. Ongelofelijk! 

Vergeet ook niet om het sterrenstelsel te bewonderen. De melkweg schitterde bij ons ontzettend helder aan de hemel. Genieten! Af en toe rusten moet toch, dus geniet dan maar zoveel mogelijk van de enige letterlijke lichtpuntjes.

Na een tijdje bereik je de eerste berghut Altavista. Eindelijk. Deel 2 van de 4 zit erop.

Hoogteziekte, de eerste zonnestralen en Rambleta

Vanaf Altavista wandel je door. Ook vanaf Altavista is er maar 1 pad omhoog. Ook weer niet te missen dus. 

De klim is te doen, maar de hoogte maakt dat je na een tijdje toch net wat vaker rust dan je gewend bent van jezelf. Na een tijdje haalden we een koppel in waar het wat minder lekker ging: 1 van de 2 stond namelijk over te geven. Onderschat hoogteziekte (aanname in dit geval -wie weet hadden ze een dikke kater) niet: het kan je behoorlijk ziek maken. 

Ook mijn vriend kreeg aardig wat last van hoofdpijn en duizeligheid vanwege de hoogte, ondanks dat hij súper fit is. Iedereen kan hier dus last van krijgen. Zorg dat je meer water drinkt dan gemiddeld, en rust als het nodig is. Gaat je hoofdpijn echt niet weg en maak je je zorgen? Dan helpt het alleen om weer af te dalen. 

Hoe hoger we kwamen, hoe ‘later’ het werd (lees; we gingen richting de 06:00 uur) en hoe meer zonnestraaltjes we op de aarde zagen vallen. Letterlijk. De lucht kleurde roze en paars en deze fenomenale kleuren verschenen boven het wolkendek. Fantastisch en fascinerend tegelijk hoe je op een compleet ander hoogtelevel zoiets meemaakt. 

Eenmaal aangekomen bij Rambleta weet je dat er nog maar een kort stukje volgt. Inmiddels ben je gearriveerd op 3.555 meter. Vanaf hier hoef je nog maar 160 meter te klimmen. Gestaag en stap voor stap (en puffend en kreunend, want: zwaar!!) beklommen we de laatste meters richting de El Teide top. Het werd steeds lichter, de lucht kleurde nog feller en mooier en ineens stonden we de top. De wereld ontwaakt, terwijl wij er al 4 uur op hadden zitten. Hikend, puffend, maar vooral genietend zijn we boven gekomen. 

El Teide beklimmen top wandelen Tenerife
De top van El Teide

Zonsopkomst El Teide: de klim naar Pico del Teide

Het was IJS-, maar dan ook IJSKOUD bovenop, maar mocht de pret niet drukken. Het uitzicht was fenomenaal, met aan de ene kant de zonsopkomst en aan de andere kant de immens grote krater. Het was spectaculair en iedere stap waard. We maakten foto’s, genoten van het spektakel bovenop en liepen weer naar beneden toen we de kou niet meer hielden. 

Eenmaal bij Rambleta gearriveerd, hebben we even uitgerust en ontbeten. We realiseerden ons dat we nog niet eens gegeten hadden, op ieder 2 koekjes na. Toen we weer opgeladen waren, werd het tijd voor de terugweg. Doen we wel even, dachten we. Niets was minder waar. Dat hadden we stiekem lichtelijk onderschat

Rambleta, El Teide beklimmen
Uitgeput lagen we bij Rambleta 10 minuten bij te komen

De terugweg van El Teide

Ik denk dat we op de heenweg af en toe half slapend hebben geklommen. Want op de terugweg hadden we pas door hoe ver en hoe hoog we waren gestegen. Niet normaal. We hadden écht geen idee. Kijkend naar beneden, begonnen we ons steeds meer te realiseren wat we allemaal gedaan had. Het was een fantastisch landschap, met lava, brokstukken, bergen en ongelofelijk veel natuurschoon. Onderweg kom je het uitzichtpunt van La Fortaleza tegen, waar je ‘s nachts volledig voorbij loopt natuurlijk.

De voet van de berg was nog lang niet in zicht en er leek geen eind aan te komen. De terugweg was verschrikkelijk steil naar beneden, maar goed, dat hadden we natuurlijk ook omhoog gelopen. Sommige stukken gingen letterlijk met handen en voeten. Het werd ook steeds warmer en warmer en na een tijdje hadden we echt 0 zin meer. 

Hoe koud het op de top was, zo heet werd op de terugweg. Steeds meer lagen kleding gingen uit en na een tijdje was zelfs de zonnebrand niet meer aan te slepen. Wat een hitte. 

Het landschap was fenomenaal

Ondanks het feit dat het lang duurde, was het wel genieten. We kwamen ogen te kort om te zien waar we liep. Het duurde alleen lang… Maar je snapt: we hadden geen keus. Het was doorlopen geblazen. Regelmatig maakten we de vergelijking met een Amerikaans national park, dus dat fantastische uitzicht leidde gelukkig regelmatig af. 

Na 9 km – enkele reis – hadden we eindelijk onze auto bereikt. Schoenen uit, een koud colaatje zero halen en terugblazen naar huis. WAT een avontuur! In totaal hadden we ruim 18.5 km in onze benen.

El Teide: hoogte

De hoogte van El Teide is 3715 meter. Dit maakt El Teide op Tenerife meteen de hoogste top van heel Spanje. Hoe tof is het als je kunt zeggen dat je die beklommen hebt? En zoals je hierboven las, voel je die hoogte ook wel. 

El Teide permit of vergunning

De befaamde El Teide vergunning. Die heb je nodig als je de top van El Teide wil beklimmen. Tenzij…. je El Teide ‘s nachts beklimt. 

Hoe werkt dit? Je zorgt dat je ‘s nachts de hike maakt en vóór 09:00 uur ‘s ochtends het kabelbaanstation voorbij bent. Om 09:00 uur begint de kabelbaan namelijk te rollen, wat ook betekent dat de controle begint. Als je ervoor zorgt dat je voor 09:00 uur weg bent bij het station, zal niemand je controleren. Zo kun je alsnog zonder vergunning permit El Teide beklimmen. Top dus! En: véél mooier en beter dan overdag. 

Ga jij El Teide beklimmen?

Eerlijk is eerlijk: El Teide beklimmen is niet voor watjes. Zeker niet als je de top ‘s nachts wil beklimmen. Maar als je sportief bent, van hiken houdt en wel in bent voor wat avontuur, dan is het zeker jouw ding. 

Belangrijke dingen bij de voorbereiding:

  • Zorg voor warme kleding, óók als je denkt dat het allemaal wel meevalt als je ‘s middags in 30 graden aan het zwembad ligt. ‘s Nachts/ ‘s ochtends op de top is het koud. 
  • Drink genoeg, ook al heb je niet altijd dorst. Het helpt tegen de hoofdpijn. 
  • Vertrek op tijd. Beter een kwartier te vroeg, dan een kwartier te laat. En remember: je wil een plekje hebben op de eerste parkeerplaats. 
  • Vertrek niet TE vroeg. Je wil ook geen 45 minuten op de top wachten. Dat is simpelweg veel te koud. 
  • Regel op tijd (!) een vergunning voor El Teide als je liever ‘s middags de vulkaan beklimt. Weet wel dat het ontzettend warm is overdag. 
  • Bekijk het weer. Weet je zeker dat de top van El Teide volledig in de wolken ligt of dat het regent? Overweeg dan om een andere dag uit te kiezen als dat in je tijdsplanning past. 

Waar wacht je nog op?!

Ben je benieuwd naar andere toffe hikes in Europa? Wil je tips lezen? Of juist andere blogs lezen?


Meer blogs lezen?

2 reacties op “Tenerife | El Teide beklimmen voor de meest spectaculaire zonsopkomst ever”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.