De Ala-Kul hike is 1 van de hoogtepunten van Kirgizië die je gezien moet hebben. Dit helderblauwe meer is bijna nep en tegelijkertijd ontzettend fotogeniek. Zelfs met sneeuw of donkere wolken erboven is het Ala-Kul meer en de wandeling erheen fantastisch mooi. In dit artikel lees je alles over het startpunt van de hike naar het Ala-Kul meer, de voorbereidingen, de route, afstanden, hoogtemeters en kosten. 1 ding is zeker: de Ala-Kul hike was iets wat we nooit hadden willen missen tijdens onze reis door Kirgizië.
Hoe kom je bij het startpunt van de Ala-Kul hike in Kirgizië?
Karakol (niet te verwarren met Karakul) is de beste uitvalsbasis als je gaat hiken in het Karakol national park. Wij sliepen in het Snow Leopard hostel en regelden onze kampeerbenodigheden en taxi hier. Je kunt ook met een marshrutka gaan, maar dan moet je nog onnodig ver lopen. Met een taxi bespaar je een uur.
Wij betaalden 1200 som voor een rit naar het startpunt van de Ala-Kul hike. Onze chauffeur bracht ons dus voorbij de entree van het park tot de brug. Pas op: in de zomerperiode kun je ook vanaf de entree van het Karakol National Park een taxi pakken tot de brug, maar zeg NIET dat je naar de eerste brug wil. Je komt namelijk een eerdere rood/gele/blauwe brug tegen. Dit is niet de brug waar je de hike start.
Alles van tevoren regelen en niet afhankelijk zijn van de taxi’s bij de entree? Wij regelden alles via de man van het hostel. Zijn telefoonnummer is +996704250581.
Op de Ala-Kul Pass van 3900 meter
Beste reistijd voor de Ala-Kul hike
Vanaf juni is er veel smeltwater van de bergen. De rivieren staan dus hoog en het wordt afgeraden om in deze periode deze hike te doen. De beste tijd voor de Ala-Kul hike is juli, augustus en begin september. Wij waren er begin september en 1 dag van tevoren had het nog flink gesneeuwd in de bergen. Vanaf 15 september zijn alle yurts weg en kun je enkel nog zelf kamperen.
Let op: wij hoorden dat er in 2021 een toerist gestorven was tijdens het oversteken van de rivier.
Voorbereiding op de Ala-Kul hike in Kirgizië
Ga je kamperen tijdens de Ala-Kul hike? Bereid je dan goed voor. Bij het Snow Leopard hostel kun je tenten, slaapzak, matjes, wandelstokken, gas + kookstelletje huren.
- Onze kosten per 24 uur voor de kampeeruitrusting:
— 400 som voor de tent per dag (x3 dus)
— 200 som per matje per dag (x3 x2 dus)
— 300 som per slaapzak per dag (x3 x2 dus)
Liever niet kamperen? Dan kun je voor 4000 som per persoon in een yurt of een hut slapen bij de eerste yurtkampen. Dit was de prijs in september 2023. Dit is inclusief overnachting, ontbijt en diner. Na dag 2 in Altyn Arashan vind je goedkopere prijzen. Wij zagen yurts voor 1300 som per nacht, inclusief overnachting, ontbijt en diner.
- Entree voor het park: 300 som per persoon
Water zuiveren tijdens de Ala-Kul hike
Je hoeft natuurlijk geen water mee te nemen voor 3 dagen. Er is namelijk bijna altijd een rivier of beekje te vinden tijdens de Ala-Kul hike. Let op: zuiver je water al-tijd! Ten eerste loopt er veel vee rond, dus er komen genoeg bacteriën in het water terecht waar je lichaam niet blij van wordt. Bovendien bevat bergwater andere mineralen dan een westers lichaam gewend is. Je kunt je water zuiveren met tabletten of via een waterfles:
Dag 1: van Karakol naar Sirota yurtkamp
Bij de eerste brug begon de hike. Het eerste deel loop je over een dirt road, waarbij je ook het pad naast de rivier lijkt te kunnen volgen. Vanaf de dirt road, waar je letterlijk maar 1 kant op kunt, kom je na een paar kilometer door het bos en maar een lichte stijging op een eerste prachtig uitzicht uit. De bergen op de achtergrond, grazende paarden en meerdere rivieren die uit de bergen komen.
Na dit open landschap vervolgden we ons pad weer door de bossen, waarna we na een tijdje bij een eerste yurtcamp uitkwamen, genaamd Alplager camp. De yurteigenaar probeerde ons over te halen om bij hem te overnachten, maar we vervolgden onze weg, omdat we wisten dat dag 2 flink klimmen zou zijn. Hoe meer meters je op dag 1 kunt maken, hoe beter. Dag 2 wordt namelijk pittig.
Dag 1 van de Ala-Kul 3-daagse
Na het eerste yurtcamp vervolgden we onze weg door het bos naar boven, waar we bij een eerste campingspot uitkwamen. Na enig getwijfel, besloten we toch om door te lopen. Een goede keuze bleek achteraf, hoewel het echt nog een flinke klim naar onze campingspot was. Toch waren we er blij mee en ik raad je ook zeker aan om deze laatste klim van de campingspot naar yurtkamp xxx te maken.
We konden onze tent gratis opzetten bij het yurtkamp, maakten ons eten klaar en genoten met zijn allen van een heerlijk kampvuur.
Onze eerste kampeerplek tijdens de Ala-Kul hike
- Afstand: 13 km
- Hoogtemeters: 904 meter
- Hoogste punt: 2966 (bij het kamp)
- Duur: 4.11 uur (netto)
Dag 2: van Sirota yurtkamp via het Ala-Kul meer naar Altyn Arashan
Na een ijskoude ochtend, waarbij we het ijs van onze buiten- en binnentent moesten kloppen, vertrokken we rond 8 uur in al onze lagen kleding die we bij ons hadden. Het eerste deel van de klim gaat nog redelijk prima door beplanting, waarna de klim steeds steiler wordt.
Na de beplanting zul je regelmatig met handen en voeten moeten klauteren en heb je nog geen idee waar het eindpunt in zicht komt. Hoewel je al redelijk vroeg tijdens de Ala-Kul hike met het eerste uitzicht van het Ala-Kul meer in aanraking komt, ben je er dan nog niet.
Het eerste deel van dag 2 van de Ala-Kul wandeling is flink klimmen en klauteren
Richting de Ala-Kul Pass
Neem zeker de tijd om bij het eerste uitzicht even te genieten, maar weet dat het nóg mooier wordt. Je loopt hierna met een continu uitzicht op het meer, dat er meteen voor zorgt dat het klimmen veel minder erg is. Weet dat het laatste stuk het allersteilste is dus bereid je voor: er komt nog een venijnig stuk aan, maarrr.. het is het allemaal dubbel en dwars waard. Eenmaal bovenop de top weet je niet waar je moet kijken. Het Ala-Kul meer in Kirgizië ligt er fantastisch mooi bij en is een ongelofelijke plek. Eenmaal boven zijn er nog meer majestueuze bergtoppen verschenen, die het uitzicht nog mooier maken. Wat een bijzondere plek dit zeg. De Ala-kul hike is een wandeling die je écht niet wil én niet mag missen tijdens je reis door Kirgizië.
De laatste klim naar de Ala-Kul Pass
Deel 2 van dag 2 van de Ala-Kul hike, na de Ala-Kul Pass
Bij ons had het 1 dag van tevoren flink gesneeuwd. En we moesten nog bijna 1400 meter dalen. Het pad na de Ala-Kul bergpas lag ondergesneeuwd en was ontzettend glad. Gelukkig verdween de eerste sneeuw al gauw en konden we weer met iets meer snelheid onze weg vervolgen.
De weg na de Ala-Kul Pass is nog 10 kilometer dalen. Echt nog een flink stuk dus, zeker omdat je al ruim 1100 geklommen hebt. Wij kozen ervoor om toch gewoon helemaal door te trekken naar Altyn Arashan. w
Weet dat er onderweg ook nog yurtkampen zijn (zoals na het steilste stuk na de Ala-Kul Pass) en meerdere campingspots. Je kunt dus ook eerder je benen rust geven.
Wij wisten dat er in Altyn Arashan verschillende hot springs te vinden waren, dus lieten graag onze benen en voeten bijkomen. Onze campingspot kostte 200 som voor 2 personen (het kan ook gratis buiten de accommodaties) en de hot springs kostten 250 som per persoon.
- Afstand: 17.1 km
- Hoogtemeters: 1121 meter
- Hoogste punt: 3935
- Duur: 7.02 uur (netto)
De Ala-Kul wandeling is fan-tas-tisch
Dag 3: van Altyn Arashan naar de Ak-Suu hot springs
Dag 3 is vooral dalen, dalen, dalen. Ik moet eerlijk zeggen dat het niet de meest boeiende dag is. Je loopt namelijk continu over een dirt road, waar ook de speciale jeeps rijden. Niet heel enerverend dus. Je ziet ook regelmatig jeeps vol toeristen omhoog rijden (die overigens voor een dagje de omgeving ontdekken, de meesten zullen niet omhoog gaan naar Ala-Kul) dus dit is niet het meest unieke stuk van Kirgizië.
Ik wil niet zeggen dat het saai was trouwens, het blijft Kirgizië en er komen genoeg uitzichtpunten over de vallei en ook de wilde rivier met naaldbomen op de achtergrond vormen een mooi geheel. Het is alleen niet te vergelijken met de andere 2 dagen.
Wil je na Altyn Arashan een taxi naar beneden pakken naar Ak-Suu? Dan betaal je 8000 som per auto. Klinkt veel, maar de wegen zijn zo bizar slecht dat je betaalt voor de risico van een kapotte jeep.
- Afstand: 16.6 km (inclusief wandeling naar de hot springs, zie hieronder)
- Hoogtemeters: 164 meter omhoog, 719 gedaald
- Hoogste punt: 2555
- Duur: 3.25 uur (netto)
De hot springs in Ak-Suu
Wij hadden besloten om direct naar Karakol te gaan en hot springs over te slaan, totdat we een bord aan de kant van de weg zagen met foto van de hot spring (goede marketing ;)). Dat zag er toch wel heel lekker uit na al die kilometers in de benen. We besloten nog een extra 1.5 kilometer te wandelen en rustten uit in de Ak-Suu kench hot springs. Kosten? 300 som per persoon. Lunchen is ook mogelijk.
Via maps.me vind je verschillende locaties voor de hot springs. Let op: de eerste hot spring die je op de kaart tegenkomt, bestaat niet. De 2e hot spring is de Ak-Suu kench. Verderop vind je nog een andere hot spring, Nesttle and Frog style waar wij niet geweest zijn.
De Ak-Suu hot springs
Van Ak-Suu terug naar Karakol
Vanuit de Ak-Suu hot springs boekten wij een Yandex taxi voor 470 som terug naar Karakul. Liever met de marshrutka terug naar Karakol? Bij de hot springs vind je voor 350 som een minibus/marshrutka om weer naar je accommodatie te gaan. Overigens is een taxi (als je met tweeën bent) goedkoper en efficiënter.
Georganiseerde Kirgizië reizen?
Is alles zelf organiseren in Kirgizië voor jou te veel gedoe? Snap ik. Het is geen Europa en het reizen gaat er nét wat anders aan toe dan op ons eigen continent. Gelukkig zijn er ook genoeg opties om de Kirgizië reizen vooraf te boeken en jezelf vanuit Nederland goed voor te bereiden. Bekijk hieronder daarom verschillende Kirgizië reizen:
Dank voor de inspiratie. Kirgizië staat hoog op mijn wensenlijstje en deze hike lijkt me geweldig om te doen
Deze hike is echt fan-tas-tisch mooi en Kirgizië is echt een bijzonder land dus zeker hoog op je wensenlijstje laten staan 🙂