Quilcayhuanca – Cojup trek: wat je moet weten
Quilcayhuanca – Cojup trek: als je het over die-hard hiken hebt, heb je het over de Quilcayhuanca – Cojup trek. Dit was één van mijn eerste meerdaagse hikes en hoewel het jaren geleden is, weet ik dit nog ontzettend goed. Ik was 100 dagen in Zuid-Amerika. Ik reisde vanuit Lima naar het zuiden van Peru, door naar het noorden van Chili, naar Bolivia, terug naar Peru en toen naar Ecuador. Ik had een (strakke) planning gemaakt, maar zoals iedere backpacker er vanzelf achterkomt: die laat je écht gaan. Ik raakte namelijk verslaafd aan hiken. Van de allermooiste regio in Peru, Huaraz, wist ik nog niets af voordat ik vertrok. Dat veranderde snel toen ik in Peru arriveerde. Huaraz stond niet in mijn planning, maar dan ben ik ruim 2 weken gebleven. Alleen maar om te hiken. De Quilcayhuanca – Cojup trek was er daar één van.
Let op: als je eerder in Peru bent geweest en dit deel niet hebt gezien, beloof dan please dat je een keer teruggaat. Het is zó mooi!
Let op 2: de foto’s zijn ongeveer 8 jaar geleden genomen, dus niet de beste kwaliteit.
Het mooiste deel van Peru: Huaraz
Peru is fantastisch. Je hebt de Salkantay trek richting Machu Picchu, de Colca Canyon hike, de regenboogbergen en natuurlijk de jungle. Maar wat veel backpackers overslaan, is Huaraz. En daar snap ik niets van. Oké, als je niet van hiken houdt, snap ik het misschien, maar toch. Voor mij was dit écht het hoogtepunt van mijn reis. Huaraz is namelijk écht het hikersparadijs van Peru. Ik denk hier de Quilcayhuanca – Cojup trek, daarover later meer informatie.
Huaraz ligt in het noorden van Peru, in het Andesgebergte tussen de bergketens Cordillera Blanca en Cordillera Negra. Het ligt op ongeveer 7.5 uur rijden vanaf Lima. Een ‘peulenschil’ qua afstond voor Peruaanse begrippen. Het stadje zelf is niet speciaal, maar dat hoeft ook niet, want als het goed is, ben je veel op pad en alleen maar in de bergen.
Wandelingen in Huaraz
Het mooie aan dit paradijs op aarde is dat je zóveel kunt variëren en dat er zoveel moois te zien is, dat je maanden kunt blijven plakken. Het is dat ik nog naar Ecuador wilde en al een terugticket had geboekt, maar anders zou ik er nu nog zitten ;). Er is ook voor iedereen wat wils. Je kunt redelijk makkelijke wandelingen in Huaraz doen, maar er is ook genoeg keuze uit meerdaagse trektochten, zoals de Quilcayhuanca – Cojup trek.
Naast de Quilcayhuanca – Cojup trek heb ik meerdere wandelingen gedaan. In die tijd schreef ik nog niets op, dus het is lastig om alle namen terug te halen, maar over onderstaande wandelingen in Huaraz weet ik nog genoeg te vertellen:
- Laguna 69
- Laguna Churup
- Laguna Rayucolta
- Laguna Paron
Er komt nog een uitgebreider artikel over Huaraz aan, maar de laatste tijd denk ik zoveel terug aan de Quilcayhuanca – Cojup trek dat ik dacht, hier MOET ik een blog over schrijven.
Hoogteziekte in Peru
Belangrijk voor alle wandelingen in Huaraz is dat je écht moet zorgen dat je gewend bent aan de hoogte. Hoogteziekte is een ziekte waar je aan kunt overlijden. Het is uitzonderlijk, maar weet dat het kan gebeuren en dat je echt naar je lichaam moet luisteren. Uit het niets wandelingen boven de 5.000 meter gaan doen, zonder dat je langer op hoogte bent geweest en geacclimatiseerd bent, is ontzettend gevaarlijk. Onderschat het alsjeblieft niet en het enige dat helpt als je je écht slecht voelt, is teruggaan in hoogtemeters.
Informatie over de Quilcayhuanca – Cojup trek
De Quilcayhuance – Cojup trek is een wandeling van 3 dagen en 2 nachten. Wij hebben de wandeling zelf gedaan en hadden onze eigen tent, matras, slaapzak, kompas en eten + drinken voor 3 dagen mee. We liepen dus met behoorlijke bepakking. Omdat je een pas over moet van boven de 5.000 meter is dat pittig.
Wij hebben van tevoren het meeste in Huaraz gehuurd en mijn hikebuddy had zelf al een kompas + satellietcommunicatie mee. Wij hebben het communicatiemiddel zelfs bijna moeten gebruiken, omdat we ingesneeuwd raakten. Het is allemaal goedgekomen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ‘m toch wel even geknepen heb toen het zo begon te sneeuwen. Daarover later meer. De belangrijkste boodschap is dus dat je écht goed voorbereid moet zijn om voor de Quilcayhuance – Cojup trek.
Quilcayhuanca – Huapi – Cojup met uitzichten op de Cordillera Blanca
De Quilcayhuanca – Cojup trek is een wandeling van de ene vallei (Quilcayhuanca) over de hoogste bergpas Huapi (5.077 meter) naar de andere vallei (Cojup) gaat, waar je continu geniet van de spectaculaire uitzichten op de Cordillera Blanca. Deze wandeling staat bekend als pittige trek.
- Duur: 3 dagen
- Afstand: 40 kilometer
- Dagelijkse wandeltijd: 7-8 uur
- Hoogste top: 5.077 meter → Huapi pas
- Hoogtemeters: van 3.750 naar 5.077 meter = ruim 1.300 meter
- Steilste hellingsgraad: 42% (!!)
- Beste seizoen: mei tot en met oktober
- Highlights: het Tullpacocha meer en Cuchillacocha meer: allemaal boven de 4.000 meter.
Peru, Huaraz | Hoe zien de 3 dagen Quilcayhuanca – Cojup eruit?
Dag 1: startpunt van de Quilcayhuanca trekking
Je start je wandeling natuurlijk niet vanuit Huaraz. Met een collectivo ga je naar Lake Churrup. Vanuit daar zoek je iemand die je naar Pitec wil brengen. Dit gehucht is het beginpunt van deze Quilcayhuanca trekking. Hier staat een bord waarop de wandeling staat aangegeven, plus dat je entree moet betalen, maar er was niemand toen we daar waren. Waarschijnlijk is dat zelden het geval.
De wandeling begint relatief makkelijk, door groene weilanden, met langzame stijging in hoogtemeters. Ondertussen kom je diverse schedels en beenderen tegen, wat echt maakt dat je je realiseert dat je een absolute unieke wandeling maakt. Bovendien voelden we ons ontzettend klein vanwege de majestueuze bergtoppen om ons heen. Wat een fantastische eerste paar uren van de dag.
De kaart, het pad, het kompas en je gevoel volgen
Op sommige punten zijn we de route verloren, omdat er simpelweg 0 bordjes staan. Het enige dat je kunt volgen is het ‘pad’, dat soms niet eens meer een pad is. Het vervaagt, omdat er bijna niemand wandelt, dus soms wandel je ‘zomaar’ op gevoel, totdat er weer een soort van pad in de verte opduikt, waar je naartoe kunt lopen. Met af en toe een blik op de kaart en het kompas kwam het wel goed.
Omdat het bij ons na een tijdje flink begon te regenen, besloten we onze tent op te zetten. Helaas deden onze speciale hoogtelucifers het niet, omdat we al op zulke hoogte zaten. Dat werden dus koude noedels, heerlijk (not). Ook voor het ontbijt moesten we koude havermout eten….
Je kunt op dag 1 al naar Lake Tulpacocha lopen, maar wij besloten dit op de ochtend van dag 2 te doen vanwege het weer.
Pas wel op voor agressieve stieren en koeien. Wij hebben namelijk met fluitjes en stenen deze wilde beesten op afstand moesten houden. Heftug!
Dag 2: de hoogte in
Bereid je voor op een zware, een héle zware dag. Het begin gaat nog wel, hoewel je je natuurlijk steeds meer in de ijlere lucht bevindt, maar het écht loodzware stuk komt pas later op de middag.
Ook op dag twee is het pad soms niet meer te volgen. Gebruik je gezonde verstand, je kompas en de kaart en dan komt het vanzelf goed.
Het Tulpacocha en Cuchillacocha (bizar donkergroen!) meer zijn die dag één van de hoogtepunten van de dag. Hoewel.. De hele dag 2 zit vol hoogtepunten.
Klimmen boven de 5.000 meter
Klimmen boven de 5.000 is pittig, omdat je continu buiten adem bent. Toch is het fantastisch, want de omgeving is buitengewoon mooi. Hoewel je jezelf warm klimt, is het tegelijkertijd koud vanwege de wind (en de sneeuw die wij hadden), maar ook vanwege het kippenvel vanwege de vergezichten.
De steile wand die je omhoog moet om bovenop het hoogste punt van de pas te komen, is zwaar. Maar eenmaal bovenop de Huapi pass heb je uitzichten die met niets, maar dan ook niets, te vergelijken zijn. Dit zijn de échte bergen, zonder mensen, compleet afgelegen van welk dorp dan ook, zonder verbinding, zonder helikoptertoegang omdat het simpelweg te ruig is.
Als je om je heen kijkt zie je niets dan extreem hoge bergtoppen zoals Ranrapalca (6.162 m), Palcaraju (6.110 m), Tocllaraju (6.034 m) en Ishinca aan de ene kant, en uitzichten aan de andere kant op de Pucaranra (6.156 m), Chinchey (6.222 m) Tullparaju (5.787 m) en Andavite (5.518 m) bergtoppen. Spectaculair.
Omdat de lucht donker werd, besloten we om snel door te lopen. Zodra je de Huapi pas over bent, loop je dus aan de andere kant van de bergketen, richting de Cojup vallei. Omdat de sneeuw ons te heftig werd, hebben we rond 15:00 de tent opgezet en zijn we rond 17:00 gaan slapen. En nee, dat was geen probleem: kou, extreme moeheid, lichte hoofdpijn van de hoogte en alles bij elkaar vonden we het prima om zo snel mogelijk onze rust te pakken.
Dag 3: naar Cojup
Een goede nacht was het allesbehalve: wind, nog meer kou en een tentzeil dat om het uur omhoog getikt moest worden vanwege de sneeuw verstoorden onze nachtrust behoorlijk. Maar hey, part of the adventure 😉 Beeld je even in dat ik in mijn windjack, 4 lagen kleding, muts, handschoenen en dubbele sokken heb geslapen. Opstaan ging nog nooit zó snel!
Gelukkig was het wél gestopt met sneeuwen, dus vol goede moed en met plastic zakjes in onze schoenen glibberden we door de sneeuw naar beneden. Een zware backpack op je rug met alle benodigdheden voor 3 dagen maken een hike zoals deze niet makkelijker.
De mooiste hike van Huaraz
Verder val ik in herhaling als ik blijf zeggen dat het prachtig was. Maar echt: deze Quilcayhuanca – Cojup hike staat me bij als de mooiste wandeling van heel Huaraz, heel Peru en heel de wereld als je het mij vraagt. En met duizenden kilometers aan vergelijkingsmateriaal zegt dat genoeg volgens mij.
Er is maar één pad naar beneden en langzaam kwam de vallei meer en meer in zicht. Verwacht geen dorpen trouwens, maar gewoon het einde van de hike 😉
Zodra je in Cojup bent, is het hopen op vervoer terug. Spreek dus zeker iemand aan als je hier Peruanen ziet. Zij kunnen je dan zelf tegen betaling terugbrengen naar Huaraz of kunnen iemand sturen.
Is de Quilcayhuanca – Cojup hike in Huaraz iets voor jou?
Voor mij is de allermooiste hike van Huaraz dus absoluut deze. Zonder twijfel. Het was ontzettend zwaar en heftig, maar tegelijkertijd bizar mooi. Misschien komt het ook omdat het één van mijn eerste meerdaagse hikes was die écht die-hard was (met tent, matras, gaskokertje die niet aanging, een kompas en satelliettelefoon + boven de 5.1000 meter klimmen).
Zou het iets voor jou zijn? Of is dit too much? Ik hoor het graag!
Voorbereiding Peru
Lees ook mijn andere avonturen in Zuid-Amerika:
Jouw vakantie naar Peru boeken
Geen zin om alles uit te zoeken? Verzekerd zijn van goede begeleiding en alle zorgen over veiligheid loslaten? Boek dan jouw reis én die fantastische wandelingen met SNP of Bookatrekking. Neus hieronder maar eens rond:
Veel wandelplezier!
0 reacties