Tekstschrijver worden: hoe doe je dat?
Tekstschrijver worden doe je niet ‘zomaar even’. Hoewel het makkelijk klinkt, ‘wat tekstjes schrijven’, is het natuurlijk meer dan dat. Veel meer. Want hoe leuk het ook is, zonder opleiding of cursus heb je geen idee van bepaalde modellen, SEO of andere belangrijke onderdelen van dit mooie vak. Daarom neem ik je in dit artikel mee in 5 goede cursussen waarmee tekstschrijver worden weer een stapje dichterbij komt. Het gaat om copywriting cursussen en SEO-cursussen, aangezien ik die ook gevolgd heb en me ook op SEO-teksten focus.
‘Hoe word ik tekstschrijver’ is minder belangrijk dan je WHY
Is ‘hoe word ik tekstschrijver’ de eerste vraag die in je omhoog komt? Ga dan eens na wáárom je tekstschrijver wil worden. Wat vind je zo leuk? Is het het schrijven zelf? Wil je klanten blij maken met teksten? Ben je commercieel ingesteld? Wil je tekstschrijver worden omdat je dit mooie vak locatie onafhankelijk uit kunt voeren? Oftewel: wil je digital nomad worden?
Het is heel belangrijk om voor jezelf te weten waarom je dit wil. Want als het goed zit met je WHY, komt de rest vanzelf. Hoewel.. Ik ben er wel van overtuigd dat je een liefde voor het vak moet hebben. Iemand die een hekel aan teksten schrijven heeft, zal nooit tekstschrijver worden natuurlijk.
Waarom ik tekstschrijver wilde worden
Ik wilde tekstschrijver worden, omdat ik schrijven natuurlijk heel leuk vind (goh), omdat ik merkte dat het me goed afging én omdat ik teksten kan schrijven vanaf iedere plek in de wereld. Die 3 factoren zijn voor mij het ideale leven. Fantastisch! Mijn why is dus heel duidelijk. Voordat je investeert in allerlei copywriting cursussen is het dus belangrijk om voor jezelf te weten waarom je voor dit vak kiest.
Ken je het connecting the dots principe? Zo nee, Google maar eens. Toen ik mijn reisblog startte, had ik nog geen idee dat dit later mijn ‘beroep’ zou worden. Totdat ik écht merkte dat ik leuk vond. Stiekem wist ik natuurlijk ook wel dat ik iets goed deed. Bovendien was ik vroeger altijd al goed in Nederlands. Dat helpt natuurlijk ook enorm. Ik vond het vak daarnaast ook nog eens super leuk als een van de weinige kids uit de klas destijds.
Toen ik meer en meer ging schrijven en uiteindelijk mezelf inschreef bij de KvK, ‘connecte ik pas alle dots’. Toen pas snapte ik wat Steve Jobs met de uitspraak bedoelde. Bij mij viel ineens alles op één plek.
Copywriting cursussen om tekstschrijver te worden
Natuurlijk heb ik ook diverse copywriting cursussen gevolgd, en nog steeds. Ik heb mezelf omgeschoold van criminoloog naar tekstschrijver. Daarnaast ben ik van mening dat je jezelf altijd moet blijven ontwikkelen, op allerlei vlakken. Je leert altijd wel iets bij, dus blijf investeren in jezelf en in je kennis. De ene copywriting cursus die ik gevolgd heb, was voor beginners en sommige trajecten die ik gedaan heb, waren weer heel anders opgebouwd en gingen meer over het ondernemen zelf.
Voordat je je afvraagt waarom ik een blog schrijf over tekstschrijver worden op hikenbiken.nl: ik neem je graag mee in het locatie onafhankelijk werken. En aangezien ik dit artikel vanaf een heerlijke camping zit te typen…. Je snapt m..
Copywriting cursus 1: de basis
Helaas is deze cursus tijdelijk offline gehaald. Ik heb contact opgenomen met de maker om te vragen wanneer deze training weer online komt.
Deze copywriting cursus is écht basic, maar perfect om als eerste te volgen. 30 dagen lang krijg je online video’s te zien, met iedere keer een ander onderwerp. Verschillende kanten van copywriting worden in de cursus belicht. Je wordt ook zelf aan het werk gezet en aan het einde van de maand kun je zelfs een opdracht insturen en feedback krijgen. Maak daar dus zeker gebruik van, want door het te doen, leer je het allermeest. Een prima eerste kennismaking als je tekstschrijver wil worden. Overigens wist ik al vrij veel van de cursus, maar tegelijkertijd gaf me dat ook veel bevestiging. Ik was dus al aardig op de goede weg, zonder dat ik het doorhad.
En de prijs is ook echt een schijntje natuurlijk! Je betaalt namelijk maar €49,-.
Copywriting cursus 2: SEO
Deze 10-daagse cursus stoomt jou helemaal klaar voor meer klanten in je webshop of op je website. De gehele cursus is gericht op meer organisch verkeer en leert jou binnen no time de kleinste dingen die je moet weten over SEO. Deze cursus lijkt op een andere cursus (Verviervoudig je bezoekers met SEO), maar gaat nét wat meer op de details in. Als je tussen die 2 moet kiezen, zou ik dus zeker deze aanraden. Je krijgt online video’s, voorbeelden, oefeningen en een uitgebreid werkboek waarmee je meteen aan de slag kunt. Na deze complete training weet je precies hoe je SEO toepast en dus ook bij anderen toepast.
Want eerlijk is eerlijk: SEO is geen rocket science, maar je moet wél weten hoe het werkt. En dat leer je hier.
Cursus 3: de beste SEO-copywriting cursus OOIT
Tekstschrijver worden met de focus op SEO? Dan raad ik je deze SEO-cursus 100% aan. Wat zeg ik? 1000%! Van zoekwoorden tot meta-omschrijving en afbeeldingen optimalisatie tot de beste tips voor de hoogste conversies. De investering heb je er binnen no time uit met een mooie SEO-opdracht als tekstschrijver, geloof me! De cursus duurt misschien een stuk langer dan je gewend bent van online cursussen, maar dat is in mijn ogen een goed teken. Geen enkel onderdeel van SEO wordt overgeslagen. Duidelijke uitleg, heldere video’s en opdrachten zorgen ervoor dat jij écht klaargestoomd wordt als SEO-tekstschrijver.
Mooie toevoeging is dat de IMU met ontiegelijk veel artikelen bovenaan scoort, dus als iemand het kan, is het de IMU wel. Kopen dus!
Cursus copywriting 4: neuromarketing
Tekstschrijver worden, maar dan zonder het hele SEO gebeuren? Dat kan natuurlijk ook! Er is namelijk veel meer. Zoals ik al zei, is copywriting meer dan wat woorden achter elkaar zetten en teksten typen. Er zit véél meer achter. Het gaat om emotie, je brein, beïnvloeding, overtuiging en ga zo maar door. Dat doe je niet zo maar. Dat moet je leren.
En dat doe je met deze cursus, gericht op neuromarketing. Wim, de oprichter, biedt verschillende cursussen inclusief (of exclusief) coaching. Zo leer je, 1-op-1 als je wil, het allerbeste schrijven. Want als copywriter wil jij conversie verhogend schrijven, niets meer, niets minder.
Ontzettend veel copywriters, marketers, online ondernemers of bedrijven hebben deze cursus gevolgd. Zodra je de reviews leest, ben je waarschijnlijk al direct om.
Ik zou zeggen: bekijk de cursus eens, oordeel zelf en succes (want ik weet bijna zeker dat je net zo enthousiast wordt als de rest!),
Gratis SEO e-book
Ik geef toe, het is geen copywriting cursus, maar wellicht heb je er iets aan als je écht nog niets over SEO weet. Lees de basics, leer de kleine dingetjes alvast en als je denkt: ik wil meer weten na dit e-book, dan is er genoeg keuze!
Copywriting en marketing
Omdat ik fan ben van de IMU raad ik je dit marketingboek ook aan. Dit boek moet eigenlijk ie-dereen lezen die ook maar iets met marketing doet. Echt. Lees het, en ik weet zeker dat het naar meer smaakt.
Tekstschrijver worden is het allerleukste proces!
I swear. Het is zo leuk! Je leert zóveel. Iedere dag weer. Ook iedere copy gaat je opvallen. Microcopy wordt steeds leuker, je herkent goede, maar ook zeker ontzettend slechte copy. En iedere keer als je weer teksten hebt geschreven, word je beter. Ook al voelt het gek om eerder geschreven teksten terug te lezen: doe het toch! Je lacht jezelf waarschijnlijk stiekem uit, maar het is goed om steeds te zien waar je vandaan komt. Robèrt van Beckhoven kon ook niet zulke mooie gebakjes maken toen hij net begon. En kijk waar hij nu staat. Geniet van het proces en geef jezelf de ruimte om te verbeteren.
Algemene tips om tekstschrijver te worden
- Schrijf je in bij de mailing van de copywriter waar je fan van bent. Hier leer je ontzettend veel van! Blijft een feestje om de mails te openen.
- Schrijf, schrijf, schrijf. Tekstschrijver worden lukt alleen door te doen. Vallen en opstaan hoort dat gewoon bij. Niet alleen leuk, wel altijd nuttig.
- Heb je nog geen betaalde opdrachten? Zorg dan dat je eerst gratis teksten schrijft. Vraag om reviews en plaats deze op je website.
- Vraag om feedback en leer. Vraag niet: ‘Wat kan er beter?’, maar wees concreet: ‘Noem 3 dingen die mij een nog betere tekstschrijver maken’ of ‘Noem 2 dingen die beter kunnen volgens jou om tot een nog beter proces te komen’.
- Maak connecties met toffe tekstschrijvers. Wie weet kun je ooit opdrachten overnemen. Die connecties geldt niet alleen voor tekstschrijvers. Leg contacten met webdesigners, online marketingbureaus en andere creatievelingen. Ik heb hier nog altijd zóveel aan.
- Meer met content doen? Bekijk dan deze cursus contentmarketing eens.
Tekstschrijver worden & schrijven: DO IT!
Ik zou zeggen: bekijk de cursussen één voor één en kijk of er iets tussen zit voor jou. Durf te investeren. Ik beloof je dat je er heel veel uithaalt en blij mee bent. En onthoud: bij gratis cursussen ben je nooit zo gemotiveerd. Dus zie het ook als een stok achter de deur om écht aan de slag te gaan.
Schrijf ze en veel plezier!
Enne, wil je wat meer info? Dan hoor ik het graag
0 reacties