5 lake hike in Zwitserland

De 5 lakes hike in Zwitserland

De 5 lakes hike, de 5 meren wandeling, de 5 Seen wanderung: what’s in a name? Dit gaat allemaal over dezelfde hike die wij afgelopen zomer gedaan hebben en waar we ontzettend genoten hebben van het natuurschoon in Zwitserland, Pizol. De 5 lakes hike in Zwitserland is één van de populairste hikes in dit land en dat is niet voor niets. Kraakheldere meren die blauwer dan blauw zijn, en dat met afwisselend berglandschap. Je bevindt je midden in de Zwitserse Alpen: een waar genot voor de hiker! Naast dit uitje naar Zwitserland, konden we gelukkig ook nog hiken in de Dolomieten. Maar nu eerst een blog over deze hike.

Populariteit 

Afgelopen zomer hadden we geluk met de drukte, want velen waren voorzichtig vanwege corona (goh..), waardoor het rustiger was dan gemiddeld. Ik moet zeggen dat er alsnog wel wat mensen op de been waren, dus het was zeker geen hike waar je bijna alleen liep, maar dat mocht de pret absoluut niet drukken. 

Ons hoogtepunt? Wijn drinken en kaas eten met het mooiste uitzicht van de hike. Lees hieronder verder hoe we daarbij kwamen. 

De 5 lake hike in Zwitserland

Terug naar het begin. Je start bij de Pizolhut. De Pizolhut bereik je door te starten in Bad Ragaz, uur kleine 1.5 uur rijden vanaf Zurich, waar je een gondel pakt naar Laufboden. Vanuit Laufboden pak je de stoeltjeslift omhoog en kom je bij het startpunt van de wandelroute uit. Vanaf de Pizolhut loop je uiteindelijk naar de Gaffia hut, het eindpunt. 

De route

– Route: Pizolhut – Wangsersee (1) – Pizolhut – Wildseeluggen (2) – Wildsee (2) – Schottensee (3) – Schwarzsee (4) – Baschalvasee (5) – Gaffiahut

– Lengte: ongeveer 11 kilometer

– Duur: ongeveer 4 uur, afhankelijk van pauzes natuurlijk

– Moeilijkheid: goed te doen voor iemand die regelmatig wandelt, en geen hele heftige stukken

De start

Ik ga meteen eerlijk zijn: wij hebben het eerste meer gemist. Hoe dat kwam? Hierboven zie je dat je vanaf de Pizolhut eerst een klein uitstapje maakt naar een ander meer, terug loopt naar deze hut en vanaf hier de andere vier meren gaat bezoeken. Wij hebben die eerste lus gemist. Ik denk dat we teveel aan het kletsen waren.. Toen we er achter kwamen dat we deze gemist hadden, waren we al te ver vooruit en hebben we besloten om door te lopen. Vanaf toen hebben we (gelukkig) niets meer gemist en onszelf gefocust op de route. Overigens was het ook onmogelijk om de mist in te gaan hierna, want alles staat goed aangegeven met bordjes. Terugkijkend naar de meren, hebben we gelukkig het minst spectaculaire meer gemist. 

Wildsee(luggen)

Je komt na de Wangersee dus weer terug bij het startpunt. Vanaf daar loop je door naar de volgende meren. En daar begint het spektakel, want zodra je na een kleine klim het eerste meer bereikt, zie je de Wildsee(luggen). Dit meer is blauwer dan blauw. Dit meer heeft deze heldere kleur gekregen vanwege de kristallen in het water. Echt, ik kon mijn geluk niet op, zo mooi was het. Ik dacht oprecht dat dit ook direct het mooiste meer van de hike zou zijn, maar gelukkig kwam er nog veel meer moois aan. 

Schottensee

Na dit tweede meer, hoefden we niet heel ver te lopen om de Schottensee te zien, ook weer een helder donker blauw meer, met weerspiegelingen van de bergen in het water. Hier hebben we heerlijk op een steen geluncht en realiseerde ik me weer hoe dankbaar ik was voor deze fijne momenten. 

Schwarzsee

Dit is het kleinste meer van de hike, waarna we door liepen naar het vijfde meer van de hike. 

Baschalvasee

Hoogtepuntje van de dag hoor. Voordat we naar beneden wandelden richting het meer zelf, trokken we, heel decadent, een flesje wijn open boven op de berg. Het was net mijn verjaardag geweest dus mijn vriend had een picknick geregeld. Goede kazen, een lekker rood wijntje en dus een fantastisch uitzicht: wat wil een mens nog meer?

Vanaf hier geen meren meer, want de Baschalvasee is het laatste meer van de 5 lakes hike in Zwitserland. Gelukkig konden we nog wel steeds genieten van prachtige uitzichten, wandelend tussen de koeien door. Wat mij betreft dus de Alpen op haar best en deze klassieker mag je eigenlijk echt niet missen als je Zwitserland bezoekt. Zoals gezegd, het kan (als het geen corona is) druk zijn, dus probeer de weekenden te vermijden. 

Gaffiahut

Na deze 5 meren ga je richting de laatste hut, de Gaffiahut. Tijdens dit laatste deel daal je vooral en zie je de Gaffiahut al liggen. Hier smaakt een wit biertje het allerlekkerste natuurlijk 😉 

Ben jij dus op zoek naar een klassieker van een hike en kun je geen genoeg krijgen van bergmeren? Loop dan de 5 lakes hike in Zwitserland. Benieuwd naar alle andere hikes die ik gedaan heb? Lees hier snel verder.

5 lakes hike in Zwitserland

Handig voor je vakantie naar Zwitserland

Vliegticket als je rijden te ver vindt
Autohuur als je 8 uur rijden prima te doen vindt of als je in Zwitserland lekker wil touren
Hotels om te overnachten
Een reisgids van Zwitserland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.